Neděle 18. dubna. Svátek má Valérie.

ERV Evropská pojišťovna vloni pojistila přes 730 tisíc klientů

Pojištění 30.03.2015 | 11:09 0 Komentářů

ERV Evropské pojišťovně, patřící do skupiny Munich RE, se vloni dařilo, ačkoliv trh s neživotním pojištěním rostl nepatrně a výjezdní turistika stagnovala. ERV Evropské stoupl loni zisk o 50 procent na 46 milionů Kč. Pojistila přes 730 tisíc klientů a dosáhla obratu 380 milionů korun, což představuje více jak čtvrtinový meziroční nárůst. (Tisková zpráva: ERV Evropská pojišťovna)

ERV Evropská tak upevnila svoji pozici jedničky v cestovním pojištění. Tržní podíl v segmentu pojištění realizovaného přes cestovní kanceláře je více než 50 %. „Dařilo se nám nejen v prodeji individuálního pojištění, ale také jsme navázali spolupráci s dalšími významnými hráči na trhu,“ hodnotí výsledky člen představenstva ERV Evropské pojišťovny Ondřej Rušikvas. Má přitom na mysli rozšíření portfolia cestovních kanceláří o dvě z tzv. velké trojky, tedy o Exim Tours a Čedok. „Aktuálně pojišťujeme devět z deseti největších CK v České republice. Zajímavého růstu jsme dosáhli také u leteckých společností a prodejců letenek“ doplňuje Ondřej Rušikvas.

Společnost vloňském roce poosmé za sebou zvítězila v anketě Asociace českých pojišťovacích makléřů Pojišťovna roku a potřinácté získala prestižní ocenění TTG Travel Awards za nejlepší cestovní pojištění. „Ocenění si velmi vážíme. Udržet si vedoucí postavení v segmentu cestovního pojištění po tak dlouhou dobu je nesmírně těžké. Potvrzuje to, že jdeme správným směrem,“ hodnotí Ondřej Rušikvas.

Počet škod roste

Náklady na pojistná plnění i počet škod z cestovního pojištění byly meziročně vyšší o více než třetinu. Oproti předchozímu roku stoupl téměř o polovinu počet škod nad sto tisíc korun hlášených z letních dovolených. Převážnou část škod tvoří léčebné výlohy v zahraničí. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří tradičně zažívací potíže, záněty očí a uší, kožní a sluneční alergie či virózy. Zvyšuje se také počet úrazů, a to zejména na horách. Nejvíce zdravotních problémů hlásí lidé z Egypta (více než 2 tisíce), na druhém místě je Řecko a bronz má Turecko. Novým trendem je rapidní nárůst průměrné výše škod v USA, která vzrostla o 52 %, a v Thajsku, kde došlo k nárůstu dokonce o neuvěřitelných 93 %. Celková frekvence škod za rok 2014 vzrostla meziročně o 8 %, a zvyšuje se tak již třetí rok v řadě. Velmi výrazně přibylo škod v Bulharsku, které z pohledu frekvence patří k nejrizikovějším destinacím.

Evakuace horolezců a pád Jirky Ježka

ERV Evropská pojišťovna a její sesterské společnosti provozují ve světě síť 10 Euro-center, která poskytují asistenční služby, zajišťují lékařskou péči a koordinují pomoc klientům na všech kontinentech. V říjnu například ERV Evrospká spolu s Euro-centrem v Bankoku zajišťovala evakuaci sedmi českých horolezců, kteří uvízli po sněhové bouři v Himalájích. Ta si vyžádala přes 40 obětí. „Pro naše klienty jsme vyslali dva vrtulníky. Zasáh byl komplikovaný, protože byli uvěznění ve výšce 4 300 metrů. Naštěstí horolezci nepotřebovali lékařsou pomoc. Byli vyčerpaní, ale jinak v pořádku,“ vysvětluje Vlastimil Divoký z ERV Evropské.

Mezi nejdražší pojistné události patřila léčba handicapovaného cyklisty, šestinásobného paralympijského šampiona, Jirky Ježka. Ten utrpěl mnohačetná zranění pří pádu v rámci závodu MS handicapovaných v americkém Greenville. Do „akce Ježek“ bylo zapojeno během 11 dnů 10 lidí, kteří museli udělat přes 250 výkonů, aby se závodník mohl vrátit do vlasti. „Celkové náklady na operace, léčbu v Americe a návrat domů se vyšplhaly na tři a půl milionu korun,“ doplňuje Štěpán Landík, ředitel správy pojištění ERV Evropské.