CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

18. 01. 2017

Subjekty:

EIF a skupina UniCredit poskytnou 160 milionů eur inovativním malým a středním podnikům

Rámcová dohoda umožňuje skupině UniCredit nabízet prostřednictvím svých bank dodatečné financování v objemu 160 milionů eur inovativním společnostem prostřednictvím bank skupiny na trzích v Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a Srbsku.

Banky v Bosně a Hercegovině a v Srbsku dostanou záruku z EIF a v rámci programu Horizon 2020, výzkumného a inovačního programu EU, zatímco dohody o zárukách s bankami v Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Slovensku, Maďarsku a Rumunsku budou zajišťovány prostředky z Investičního plánu pro Evropu.

Podpředseda Evropské komise Jyrki Katainen, zodpovědný za zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost, k této dohodě uvedl: „Dohoda je výbornou zprávou pro inovativní malé a střední podniky napříč všemi osmi zeměmi. Dodatečných 160 milionů eur pro jejich financování dokazuje, že investiční plán hraje klíčovou roli pro dosažení cíle Evropské komise poskytovat podporu, jež umožní malým a středním firmám vytvářet pracovní místa, inovovat a růst.

Výkonný ředitel EIF Pier Luigi Gilibert dodává: „Tato rámcová dohoda o zárukách pro malé a střední firmy je nástrojem pomoci a podpory inovací a podnikání pro země v oblastech západního Balkánu a východní Evropy. Jsem přesvědčený, že síť bank skupiny UniCredit v těchto osmi zemích osloví společnosti s potenciálem vysokého růstu, které dokážou přeměnit poskytnuté dodatečné financování na růst a tvorbu pracovních míst.“

Carlo Vivaldi, ředitel divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit, uvedl: „Jsme pevně odhodlaní podporovat malé a středné podniky v regionu střední a východní Evropy. Díky nové rámcové dohodě a naší rozsáhlé síti můžeme dále umožňovat rozvoj inovativních firem napříč zeměmi, kde budou mít naši klienti lepší přístup k financování a získají lepší cenové podmínky.“

Tato dohoda odráží závazek EU rychle spustit konkrétní iniciativy s cílem urychlit poskytování úvěrů a zabezpečit realizaci transakcí, které povedou ke zvýšení zaměstnanosti a růstu v EU.

Tisková zpráva UniCredit