CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

04. 03. 2021

Dvě třetiny zákazníků plánují nadále využívat digitální platby i po skončení pandemie

Společnost Visa připravila na podporu malých firem iniciativu Where You Shop Matters, do které se jen v Evropě zapojilo již přes sto partnerů. Od zahájení programu v létě loňského roku se díky tomu dočkaly pomoci více než dva miliony evropských firem. Visa se už minulý rok zavázala pomoci osmi milionům malých a středních firem v Evropě s přesunem podnikání na internet.

Situace kolem šíření onemocnění COVID-19 je pro malé firmy v Evropě devastující. Potvrzuje to nedávný průzkum Visa, podle kterého se více než 65 procent malých firem obává o budoucnost svého podnikání.[1] Z důvodu mnoha nejrůznějších nařízení včetně uzavření provozoven začala spousta firem podnikat online a přijímat digitální platby. Data Visa potvrzují, že přes deset evropských zemí zaznamenalo během pandemie dvacetiprocentní nárůst v online prodejích. V Česku vzrostl počet karetních transakcí v e-shopech dokonce o 30 procent.[2]

Tyto trendy v platbách mají ale nezvratný charakter. Podle průzkumu Visa[3] plánují dvě třetiny zákazníků nadále využívat digitální platby i po skončení pandemie, a to alespoň ve stejné míře jako dnes. Pouze 16 procent dotazovaných odhaduje, že po návratu do normálu bude opět platit pomocí původních metod.

„Živnostníci jsou nezbytnou součástí naší ekonomiky a velká řada z nich musí fungovat v obtížných podmínkách, které koronavirové onemocnění způsobilo. Jejich podnikatelský duch a smysl pro inovace vnímáme jako velmi inspirující, neboť jsou okolnostmi nuceni vymýšlet efektivní způsoby, jak své zákazníky neztratit,“ řekl Marcel Gajdoš, generální ředitel Visa pro Česko, Maďarsko a Slovensko. Velmi nás těší, že naše partnerské programy využívají v Evropě už více než dva miliony firem. S klienty a partnery plánujeme nadále pracovat na tom, aby při obnově ekonomiky nezůstaly malé firmy pozadu.“

Od loňského ohlášení iniciativy na pomoc osmi milionům malých firem v Evropě Visa spojila síly s bankami, vládním i soukromým sektorem a technologickými partnery. Mezi ty nejvýznamnější spolupráce patří zejména:

• Propojení státní správy se soukromníky: V rámci projektu Česko platí kartou získají drobní živnostníci platební terminály na rok zdarma. Visa na projektu pracovala s českou vládou a podobné iniciativy se dočkali i podnikatelé v Polsku a na Slovensku. Vlády ve dvaceti devíti zemích dokonce navýšily limity pro bezkontaktní platby, aby umožnily spotřebitelům nakupovat snadno a bezpečně bez nutnosti zadávat PIN kód.
  • Nová technologie k akceptaci plateb: Visa letos spustila program Tap to Phone, který obchodníkům umožňuje přijímat platby pouze prostřednictvím mobilního telefonu. Kromě Česka jde o Itálii, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Turecko, Ukrajinu a Velkou Británii.
  • Nové online nástroje: S Digitální dílnou Visa radí živnostníkům, jak úspěšně budovat svou značku na internetu a získávat nové zákazníky online. Vstup do e-commerce pro ně může být snadno dostupným řešením v době, kdy značná část podnikatelů byla nucena své provozovny zcela uzavřít. Visa dále pro podnikatele připravila online platformu Practical Business Skills, se kterou bezplatně získají věcné rady pro podnikání.

Začátky vypadají slibně, ale před námi je dlouhá cesta

Mnoho evropských států začíná rok 2021 s řadou omezení, a proto Visa rozšiřuje svou síť partnerů, aby malým firmám společně pomohli s digitalizací jejich podnikání v této obtížné době.

Pro více informací prosím navštivte https://www.visa.co.uk/where-you-shop-matters.html.

[1] Průzkum Visa o malých a středních firmách v Evropě ve spolupráci s Dynata (leden 2021)

[2] Visa Recovery Narrative (září 2020 vs září 2019)

[3] Visa Back to Business Study (leden 2021)