Pátek 22. ledna. Svátek má Slavomír.

DUN & BRADSTREET ZVÝŠILA RATING KYPRU

Dun & Bradstreet (D&B – NYSE:DNB), vedoucí globální poskytovatel ekonomických informací, a strategický partner poradenské společnosti Bisnode, zvýšila rating Kypru v kategorii středního rizika návratnosti investice o jeden stupeň z DB4c na DB4b. Důvodem je zlepšující se makroekonomické prostředí, nicméně rizika v tomto optimistickém výhledu přetrvávají.

Kypr pro české podnikatele dlouhodobě zůstává jedničkou při odchodu do zahraničí. Ke konci loňského roku mělo vlastníka se sídlem na Kypru 2 175 českých firem, kteří v základním jmění upsali přes 60 miliard korun. V pomyslném žebříčku zahraničních investorů, který sestavuje Bisnode patří Kypru 5. příčka. Vede Německo (239 mld. Kč), Nizozemí (165 mld. Kč), Lucembursko (97 mld. Kč) a Rakousko (77 mld. Kč). „Pro české firmy, které jsou ovládány z Kypru se jedná o příznivou zprávu, ačkoliv D&B, i přes zvýšení ratingu, upozorňuje na nejistotu ohledně očekávaných výnosů a zákazníkům s průmětnou averzí vůči riziku doporučuje zajistit potenciální ztráty,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Na stejné úrovni jako Kypr D&B hodnotí například Maďarsko, Čínu, Kuvajt, Namibii nebo Indii.