CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

10. 12. 2020

Druhý lockdown už český trh se zlatem neochromil, zájem je dvojnásobný

Poptávka po fyzickém zlatě u největšího tuzemského obchodníka Golden Gate CZ stoupla v listopadu meziročně více jak 2,5násobně. Opakovala se tak situace z letošního jara s tím rozdílem, že na podzim již měla Golden Gate CZ díky zkušenosti z března předem zajištěné objemy kovu a mohla dodávat zboží ihned.

V březnu došlo podle předsedy představenstva Golden Gate CZ Libora Brůny k propadu likvidity na všech trzích, což se projevilo ve zvýšeném zájmu o zlato. Poptávka po fyzickém kovu v kombinaci se zavřením klíčových švýcarských sléváren paralyzovaly dodávky kovu na několik týdnů. Podzimní nárůst zájmu o zlato vedle druhé vlny koronaviru podpořilo také konání amerických prezidentských voleb.

Zlato online a poštou

Listopadová poptávka kopírovala březnový scénář z hlediska objemu prodaných fyzických kovů. Zájem o zřízení komoditního účtu byl dokonce ještě vyšší než na jaře. Zákazníci také více využívali online nákupy zlata.

Pro zakoupené slitky a mince si zákazníci chodí v předem naplánovaném čase za dodržování zvýšených hygienických opatření. Znatelně více klientů využívá doručení slitků a mincí poštou.

„Na konci října jsme měli indikace, že firma Argor Heraeus z důvodu šíření Covid-19 ve Švýcarsku omezí výrobu s dopadem zejména na snížení ražby slitků malých gramáží. S předstihem jsme si zajistili dodávky zlata ze švýcarské slévárny Valcambi a australské slévárny The Perth Mint. Rekordní poptávku klientů jsme díky tomu pokryli dostatečným množstvím slitků a zboží máme i nadále dostatek,“ říká předseda představenstva Golden Gate CZ Libor Brůna.

Cena zlata v amerických dolarech za poslední rok stoupla o více než 23 procent a v současnosti se troyská unce na burze prodává okolo 1840 dolarů.

Golden Gate CZ má už síť 30 kanceláří po celé republice, drahé kovy si mohou lidí osobně vyzvednout již na 10 místech v ČR. V příštím roce plánuje Golden Gate CZ zvýšit počet kanceláří a výdejních míst až na dvojnásobek.

Na Vánoce stříbrné mince

Na Vánoce Češi nejčastěji nakupují stříbrné mince. Jsou cenově dostupné, mají svůj příběh a symbol, zájemci si mohou vybrat svůj oblíbený motiv například z oblasti filmu, historie, kultury nebo přírody.

Na rozdíl od většiny běžných dárků neztrácejí v čase svou hodnotu. Nejoblíbenější jsou mince od australské mincovny The Perth Mint a britské The Royal Mint. Trhákem jsou mince s motivem Sněžky a Orla skalního ze série České hory. Opakuje se každoroční zájem o lunární sérii, letos s motivem Buvola.

Tisková zpráva Golden Gate