CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

31. 01. 2014

Subjekty:

Dovolená na horách aneb Unese vaše peněženka letošní zimu?

1) Kam za zimními radovánkami

Možná se rozmýšlíte, jestli vyrazit na hory do Čech nebo do zahraničí. Týden lyžování v Čechách vyjde určitě levněji než v Alpách, ale zase vás může nepříjemně překvapit výška sněhové pokrývky. Pokud vás lákají delší sjezdovky, kratší fronty, kvalitní sníh a sluníčko v cizině, tak se připravte, že za to budete muset také připlatit. Přinášíme krátký přehled toho, kolik utratíte na našich horách a kolik vás to bude stát o něco dál. Ceny skipasů u nás se pohybují okolo 3 000 korun na týden. V Alpách oproti tomu zaplatíte až dvakrát tolik. Také ubytování, služby a jídlo jsou v zahraničí dražší. Rozhodně se vám vyplatí zvážit také nákup zájezdu od cestovních kanceláří. Nabízejí za přijatelnou cenu ubytování, skipas a někdy i stravování a případně dopravu. Pokud se obáváte, že vám na horách dojdou finance, zřiďte si pro jistotu kontokorent. „Era kontokorent je vhodný pro klienty, kteří občas potřebují peníze navíc. Mají tak kdykoliv dostupnou finanční rezervu. Úroky platí pouze z té části limitu, kterou skutečně vyčerpají, přičemž využitou částku je třeba splatit vždy alespoň jednou během šesti měsíců,“ komentuje výhody kontokorentu Jan Doubek.

Rada navíc: Použijte při platbě u čerpacích stanic EuroOil platební kartu Era. Získáte tak slevu na nákup pohonných hmot.

2) Na hory za hranice

Pokud jste se rozhodli vyjet za lyžováním přes hranice, tak by se vám mohlo hodit pár rad, na co byste neměli před cestou zapomenout. V první řadě počítejte s tím, že na sjezdovce číhá riziko úrazu. Proto je dobré používat na sjezdovkách kvalitní vybavení – včetně helmy. Podle průzkumu Ery používá při lyžování helmu více než polovina respondentů, ale zhruba čtvrtina ji nikdy nenasadila.

Ani helma však není všemocná a zvláště při cestách do zahraničí se vždy vyplatí mít uzavřené dobré pojištění. V případě neočekávané události vás nezaskočí účet za léčebné výlohy. Přitom podle průzkumu Ery se více než polovina lidí, kteří míří za lyžováním na hory, proti úrazu vůbec nepřipojišťuje. Nemusíte kvůli tomu ztrácet čas cestou na pobočku, s využitím Era Smartbanking si cestovní pojištění můžete sjednat online třeba až během cesty na hory. Pokud jedete s celou rodinou, ověřte si, zda máte nárok na výhodnější cenu. „Klientům nabízíme k Era kreditce cestovní pojištění v programu Family, který je vhodný pro rodiny s dětmi. Společné pojištění ochrání celou rodinu a zároveň ušetříte 39 % oproti standardní ceně,“ dodává Jan Doubek. Než se vypravíte na cestu, neměli byste zapomenout ani na výdaje za dopravu. Zájezdy je často nezapočítávají a při cestě za hranice už se jedná o vyšší částku.

Rada navíc: Chystáte se do Rakouska na hory? Ve střediscích Kaunertal, Pitztal, Sölden, Stubai a Hintertux získáte s kartou MasterCard 10% slevu na skipas. Akce platí až do 31. března 2014, více informací najdete na www.mastercard-soutez.cz.

3) Než vyrazíte na svah

Jestliže už jste si rozhodli dilema, kam letos vyrazíte, a máte vybrané středisko, kde chcete strávit svou zimní dovolenou, možná je čas zkontrolovat si svou lyžařskou výbavu. Pokud se rozhodnete věnovat se lyžování nebo snowboardingu aktivně a ne jen jednou za rok, vyplatí se do výbavy investovat. Základ představují kvalitní lyže nebo snowboard, vázání, boty, hole, oblečení a helma. Průměrná cena za takovou výbavu střední třídy se pohybuje okolo 20 000 korun. Ti, kteří nehledají poslední trendy a na hory jezdí maximálně párkrát do roka, mohou pro lyže zamířit do bazaru. Obdobně kvalitní set zde seženou až o polovinu levněji. Pro sváteční lyžaře je nejlepším řešením půjčovna. Půjčovné se pohybuje zhruba okolo 1 500 korun na týden. Pokud se vaše konto vánočními nákupy vyčerpalo více než obvykle, můžete útratu na horách zaplatit třeba kreditní kartou. „S Era kreditkou mohou klienti nejen platit u obchodníků a na internetu, ale i využívat služby CashBack. Bezúročné období půjčky navíc i v těchto případech trvá až 55 dní,“ doplňuje ředitel klientské komunikace Ery Jan Doubek.

Rada navíc: Roztrhli jste si na svahu svou krásnou novou a drahou lyžařskou bundu? Nezoufejte. Na zboží zaplacené Era kreditkou se vztahuje výhodné pojištění proti poškození, zničení nebo odcizení zakoupeného zboží, a to po dobu šesti měsíců od nákupu.

4) Jak platit v zahraničí

Než se vydáte na zahraniční cestu, je třeba si rozmyslet, zda si do peněženky vložit hotovost v zahraniční měně nebo platit kartou či převodem na účet. Pro návštěvu Francie, Itálie, Rakouska i Slovenska vám bude stačit jediná měna – euro. Pokud chcete ušetřit na poplatcích za výběr, můžete například ubytování zaplatit předem, převodem na účet hotelu. Částka bude do zahraniční banky přepočtena kurzem vaší banky v den platby, a budete tak přímo vědět konečnou cenu. Era pro tyto potřeby nabízí službu Eurogiro. „Eurogiro je určeno i těm, kteří nejsou klienty Ery. Platbu lze provést přes internet, v Era finančním centru nebo na poště,“ dodává Jan Doubek.

Zvažujete vyrazit na dovolenou pouze s hotovostí? Je třeba myslet na to, že ztráta většího obnosu „více bolí“. Výhodné tedy je, mít u sebe menší hotovost a větší útratu platit kartou. Při platbě kartou bude částka převedena kurzem v den zaúčtování na účtu.  Hotovost jistě využijete tam, kde karty neberou, třeba v bistru na svahu.

Rada navíc: I v zahraničí můžete využít služby CashBack. Hotovost jednoduše vyberete při placení kartou VISA nebo MasterCard na pokladnách obchodů, které jsou označeny logem CashBack. Je to elegantní způsob, jak se dostat k hotovosti, když bankomat není zrovna po ruce.