Pátek 04. prosince. Svátek má Barbora.

Domácí ekonomika roste, ale zase o něco pomaleji

Makro 14.11.2018 | 11:15 0 Komentářů

Čerstvě zveřejněný odhad o výkonu české ekonomiky ve 3. čtvrtletí s růstem o 0,4 % k/k a 2,3 % r/r zaostal jak za tržním odhadem, tak za prognózou České národní banky. Rychlý pohled k našim sousedům ukazuje, že ke zjevnému zpomalení HDP došlo ve 3. čtvrtletí i v Německu, zatímco zbylé země skupiny V4 si udržely silné růstové tempo.

Vzhledem k tomu, že se jedná o předběžný odhad, tak zatím Český statistický úřad neposkytl detailnější vhled do struktury růstu. I ze zatím předběžných dat však vyplývá několik velmi zajímavých informací. Za prvé hlavním zdrojem růstu HDP z poptávkové strany zůstává domácí poptávka, respektive spotřeba domácností. Za druhé z nabídkové strany již není dominantním přispívatelem k HDP zpracovatelský průmysl, když se ve 3. čtvrtletí více dařilo stavebnictví, obchodu a dopravě. Za třetí je zřejmé, že česká ekonomika evidentně zpomaluje a tím pádem dochází i k nižšímu růstu produktivity práce. A právě rozevírající se nůžky mezi stále rychlým růstem mezd a zpomalující produktivitou práce budou hrát v české ekonomice během nadcházejících čtvrtletí stále významnější roli.

Miroslav Novák, analytik AKCENTA a.s.