Čtvrtek 21. ledna. Svátek má Běla.

Dobré firemní výsledky obrací kurz evropských akcií opět vzhůru

Investice 19.07.2017 | 17:19 0 Komentářů

Evropské akcie dnes podpořily dobré zprávy o solidních kvartálních výsledcích ze severu Evropy. Elektrolux a ASML potěšily investory svými zisky a jejich akcie si připsaly kolem 5 %. Index největších evropských společností Stoxx 600 si chvíli před koncem obchodování připisuje sedm desetin procenta a dohání tak své včerejší ztráty. Nejvíce se na tom podílejí informační technologie, které posilují o 1,8 %. Růst se dnes v Evropě rozkročil jak napříč sektory, když žádné z hlavních odvětví neztrácí, tak regiony, když většina hlavních evropských burz hlásí zisky přes půl procenta. Další vývoj evropských akciových trhů bude velmi záležet na zítřejším ostře sledovaném zasedání ECB a tiskovce jejího prezidenta Maria Draghiho.

Americké akcie zahajují dnešní obchodování také v optimistické náladě a všechny tři hlavní indexy přidávají několik desetin procenta. Za oceánem se zatím nejlépe daří energetickým společnostem, zdravotnickému sektoru a těžařům a zpracovatelům průmyslových materiálů, jejichž akcie si polepšují o půl procenta.

Přestože dnes hned tři akciové tituly, Fortuna, Stock a Philip Morris, přidaly skoro jeden a půl procenta, na výraznější posun pražského indexu PX to nestačilo. Radost investorům v Praze překazil především ČEZ, který odepsal skoro jedno procento. Komerční banka s Monetou i přes relativně malý pokles o pár desetin procenta díky své vysoké váze dnes také pražskému indexu neprospěly. K propadlíkům se přidaly i petrochemický Unipetrol a textilka Pegas, která korigovala část svých mohutných zisků ze včerejška.

RICHARD MIŘÁTSKÝ, KOMERČNÍ BANKA