Středa 21. dubna. Svátek má Alexandra.

Dobrá nálada spotřebitele neopouští

Makro 25.08.2015 | 13:16 0 Komentářů

Současná situace v Číně ani na jižním cípu Evropy nemá na náladu českých spotřebitelů negativní vliv. V porovnání s předchozím měsícem zůstala jejich důvěra na stále stejné úrovni a v meziročním srovnání se přesunula z červených do černých čísel. Výsledky konjunkturálního průzkumu dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Květen, červenec a srpen letošního roku mají mezi spotřebiteli jedno společné – úroveň důvěry. I přestože je hodnota 1,3 bodů (velikost indikátoru důvěry spotřebitelů) nejnižší v letošním roce, v porovnání s předchozím rokem je to stále velice pěkný výsledek. A to nejen z toho titulu, že kladná hodnota indikátoru je spíše vzácností než obvyklým stavem. Stejně jako v předchozím měsíci, tak ani nyní nemají spotřebitelé strach z nepříznivé ekonomické situace, netíží je vlastní finanční situace nebo ztráta zaměstnání (neočekávají, že by došlo k jejich zhoršení). Obavy spotřebitelů částečně vyvolávají rostoucí ceny v prodejních regálech. Nicméně tato nejistota by se mohla znovu v souvislosti se stále nízkou inflací alespoň dočasně vytratit.

V srpnu se stejně jako v červenci cítí také stavaři. Ani jejich indikátor důvěry nedoznal v meziměsíčním srovnání žádných změn. Stejné jako v předchozím měsíci, tak také nyní je jejich postavení k současné ekonomické situaci, poptávce po stavebních pracích, tempu stavební činnosti a zaměstnanosti (nepředpokládají, že by mělo dojít ke zhoršení). České stavebnictví se po nepříliš povedených letech nyní těší ze svého růstu, které je dáno především dobrými výsledky inženýrského stavitelství.

K meziměsíčnímu poklesu nálady došlo mezi průmyslníky a také mezi firmami v obchodě. Nicméně v obou těchto případech je indikátor důvěry stále v kladných hodnotách a na vyšší úrovni než v srpnu předchozího roku. Zatímco současnou ekonomickou situaci průmyslníci hodnotí jako příznivou, na budoucnost už nahlíží trochu skepticky a očekávají, že přijde její zhoršení. Horší stav hospodářství by se ovšem neměl promítnout do tempa výroby a zaměstnanosti, u kterých by nemělo dojít k jejich jakékoli změně.

V nejlepší náladě byly v srpnu firmy provozující svou činnost ve službách. Jejich důvěra je na jedné z nejvyšších úrovní v letošním roce a vzhledem k jejich pozitivnímu přístupu k hodnocení budoucí poptávky po jejich službách a budoucí ekonomické situace by mohla dobrá nálada setrvat i v dalších měsících.

Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank