Pondělí 20. září. Svátek má Oleg.

Dobrá data z amerického trhu práce dnes ženou akciové trhy vzhůru

Investice 03.02.2017 | 17:17 0 Komentářů

Evropské akciové trhy v závěru dnešního obchodování posilují, když během odpoledne pozitivně zareagovaly na optimistická data z pracovního trhu v USA, která ukázala nejvyšší počet nově vytvořených pracovních míst (227 tisíc) za poslední čtyři měsíce. Index Stoxx Europe 600 přidává 0,7 %, když s výjimkou těžařů a zpracovatelů průmyslových materiálů posilují všechny sektory. Nejlépe se dnes daří ropným společnostem a finančním institucím, které posilují o 1,6 a 1,4 %. Švédská stavební skupina Skanska po zveřejnění dobrých výsledků posiluje přes 6 %.

Americké akcie v úvodu obchodování také pozitivně reagují na data z tamního trhu práce a index S&P 500 posiluje o 0.6 %. Investoři v Americe dnes ještě očekávají více detailů z Bílého domu ohledně finanční reformy a přehodnocení Dodd-Frank legislativy, což bude obzvláště důležité pro finanční instituce. Jejich akcie dnes zatím posilují nejvíce ze všech sektorů a přidávají 1,8 %, následovány ropnými společnostmi s 1,3 %.

Pražská burza po včerejších 0,3 % dnes přidala dalších 0,3 % a zakončila tento týden s 0,7% ziskem. O dnešní výsledek indexu PX se nejvíce zasloužily akcie operátora O2, které dnes posílily o 3,3 %. Nicméně z celotýdenního pohledu operátor odepsal nejvíce z pražské burzy, a to 1,7 %. Naopak Moneta Money Bank, která dnes přidala 1,2 % je vítězem tohoto týdne se ziskem 4,5 %. Ostatní banky dnes do vývoje indexu PX příliš nezasahovaly, když zakončily s mírnými ztrátami okolo 0,1 %. Mediální CME a nápojářská Kofola dnes přidávaly 0,8 a 0,5 %. Poklesů dnes na pražské burze moc nebylo. Oslabily pouze akcie likérky Stock Spirits (-1,1 %) a snížily tak své zisky z celého týdne na 1,6 %. Akcie sázkařské Fortuny dnes odevzdaly 0,7 % a zakončily tak víkend s +1,8 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Akciový analytik