CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

03. 07. 2013

Subjekty:

Do druhého pilíře vstoupilo za prvního půl roku 74 573 lidí*, nejsilnější byl červen

„V posledních červnových dnech vstupovali do II. pilíře hlavně lidé starší 35 let, jejich podíl ve druhém pilíři tvoří 65,5 %. Mírně převažují muži, kteří představují 57 % klientů,“ říká prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda.

Nejčastěji lidé vstupovali do dynamických fondů:

• Fond státních dluhopisů              1,7 %
  • Konzervativní fond                     19,5 %
  • Vyvážený fond                           34,5 %
  • Dynamický fond                         44,3 %

„Pětatřicátníci mají do důchodu ještě 30 let, takže je před nimi relativně dlouhý investiční horizont a zcela racionálně předpokládají, že v dynamických fondech bude z dlouhodobého pohledu vyšší výkonnost,“ doplňuje viceprezident Asociace penzijních fondů Aleš Poklop.

Další postup penzijních společností

Počet lidí, kteří během prvního pololetí do druhého pilíře vstoupili, je nižší, než se čekalo, pro penzijní společnosti se ale nic nemění. „Všechny penzijní společnosti se budou dál starat o klienty, kteří k nim vstoupili. Nehraje roli, jestli má některá penzijní společnost jednotky nebo desítky tisíc klientů,“ říká Karel Svoboda. „Penzijní reforma je správná cesta a všichni uděláme všechno pro to, aby druhý pilíř přečkal i potenciální politické turbulence. Když už se Česká republika konečně rozhoupala a pustila se do reformy důchodového systému, byla by obrovská škoda celý proces zastavit a vrátit zpět do bodu nula. Na tom by byli nejvíc biti lidé, na jejichž důchody stát za pár let mít skutečně nebude. Jsem rád, že i ČSSD už přestává mluvit o rušení II. pilíře a spíš naznačuje, jak by vypadaly jeho změny.“