Úterý 20. dubna. Svátek má Marcela.

DLUHY NA ZDRAVOTNÍM POJIŠTĚNÍ EXTRÉMNĚ ZVYŠUJÍ RIZIKO BANKROTU

Dluhy hrají významnou roli v ekonomickém zdraví každé firmy i živnostníka. Dluhy na zdravotním pojištění okamžitě extrémně zvyšují riziko bankrotu dlužníka a jsou velmi silným ekonomickým signálem o aktuální kondici podnikatelských subjektů. Takové jsou hlavní závěry analýzy poradenské společnosti Bisnode. Analýza sledovala vzorek 437 854 firem, z nichž dluh u zdravotní pojišťovny mělo 4 056.

pojišťoven. „Zjistili jsme, že pokud u firmy vznikne aktivní dluh u zdravotní pojišťovny, ihned se desetkrát zvyšuje riziko úpadku. Pokud má firma více než čtyři dluhy, je 16× náchylnější k úpadku než firma bez dluhů u zdravotních pojišťoven,“ komentuje výsledy analytik Bisnode Michal Řičař. Současně dodává: „Zajímavé je, že z hlediska rizika nezáleží na velikosti dluhu, ale na tom, zdali vznikl či ne. Tedy jakmile vznikne dluh, zvyšuje se 10× riziko bez ohledu na dlužnou částku. Jinými slovy lze tedy říci, že vznik dluhů za zdravotními pojišťovnami je velmi silný ekonomický signál o aktuálním zdraví dlužníka a ze strany jeho dodavatelů by měla okamžitě následovat preventivní opatření“.

„My našim klientům doporučujeme, aby pravidelně sledovali celé spektrum ekonomických signálů o svých obchodních partnerech, a na jejich základě včas činili preventivní opatření před následnou sanací, která je vždy ekonomicky náročnější a nákladnější,“ dodává Michal Řičař z Bisnode.