CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

03. 10. 2022

DEPO Ventures investuje do automatizace dat. Švédsko-český startup Forloop.ai, který zefektivňuje práci s externími daty, získal přes 20 milionů korun

Bez rychlé adaptace na neustále se měnící tržní podmínky se dnes neobejde žádná úspěšná firma. Zjistit chování cílové skupiny, nové trendy, konkurenci, to vše může být klíčové pro další vývoj společnosti. Problém je, že zpracování externích dat je velice pomalé, náročné a manuální. Kromě toho mnohé firmy tato data vůbec nepoužívají a spoléhají pouze na data interní. Česko-švédský startup Forloop.ai proto vytvořil platformu na automatizaci práce s externími daty, čímž prokazatelně urychluje práci datových analytiků a šetří čas i prostředky. Startup nyní získal přes 20 milionů korun od českých i zahraničních investorů, mezi nimi je andělský fond DEPO Ventures. Finance budou využity k vylepšení produktu, růstu počtu uživatelů a expanzi do USA.

Až 80 procent času datového analytika zabere třídění dat do podoby, se kterou lze dále pracovat. Pro využití dat na dennodenní bázi je také mnohdy třeba umět programovat. Forloop.ai umí díky algoritmům, které prověřují kvalitu dat a automaticky doporučují následující kroky, velkou část této manuální práce odbourat. Platforma dává uživatelům možnost procesy vytvořit zcela bez znalosti kódu, zároveň jim umožňuje vznikající kód zkontrolovat i upravit.

„Všiml jsem si, že využívat externí data uvnitř svého produktu v reálném čase je cílem mnoha firem. Bohužel ale většinu z nich spojuje, že od návrhu do finální aplikace tyto projekty mnohdy trvají měsíce. Byl jsem přesvědčený, že musí existovat rychlejší způsob. Navíc jsme od desítek datových analytiků zjistili, že v průběhu pandemie covidu se firmy obvykle rozhodovaly na základě modelů z předchozích období, ale to v pandemii přestalo fungovat. Začali jsme proto přemýšlet, jak jim pomoci toto omezení obejít a reagovat rychleji na změny na trhu,“ vysvětluje vznik společnosti Dominik Vach, technický ředitel a spoluzakladatel Forloop.ai.

„Vidíme také, že se ve startupech často potýkají s problémem tzv. studeného startu. Zakladatelé chtějí do svého produktu vložit umělou inteligenci nebo strojové učení, ale nemají k tomu dostatek dat. Pro ně hledáme také řešení,“ doplňuje Sebastian Berg,  spoluzakladatel Forloop.ai.

Zákazníci od realit, z logistiky i retailu

Vizí Forloop je vybudovat nástroj, díky kterému budou datoví vědci a analytici produktivnější. Usiluje o to, aby se vytváření datových procesů stalo nejméně desetkrát jednodušší a rychlejší. Analytici se tak budou moci soustředit na řešení složitějších matematických problémů, než je příprava dat.

Už dnes má mezi svými zákazníky různé firmy a dokazuje tak svou využitelnost napříč odvětvími. Z realitního trhu jej například využívají firmy k automatizaci správného oceňování nemovitostí. Platforma se ale hodí, kdykoli jsou data z těžko zpracovatelných zdrojů (bez API), nebo je potřeba je často aktualizovat. Například v logistice pro monitorování nákladů a kapacit vozidel, pro fondy rizikového kapitálu, které ji mohou využít pro získávání startupů, či pro e-commerce k dynamické optimalizaci cen a párování produktů.

„Dělat rozhodnutí podložená daty je v dnešním světě základní předpoklad úspěchu. S nutnou mírou nadsázky lze říci, že pro většinu znalostních pracovníků bude v následujících letech práce s daty – od sběru přes analýzu po interpretaci – základní kompetencí. Nic nového. Zjišťování nákupních trendů, nastavení cenového modelu, analýza konkurence a mnoho dalších úkolů je založeno na zpracování externích dat, která jsou nestrukturovaná, objemná a zejména dynamická. Kdo někdy zkoušel trošku komplexnější analýzu externích dat udělat, ví, že se současnými nástroji se buď bez solidních základů data analytiky a programování neobejde – nebo naopak bude dělat kompromisy, jelikož současná ‚no-code‘ řešení nejsou dostatečně flexibilní. Forloop chce zpřístupnit sílu dat každému, což naplňuje naši tezi o budoucnosti práce. Když k tomu přidáme kompetence a ambice zakladatelů Sebastiana a Dominika, s radostí tuto misi podpoříme,“ říká Michal Ciffra, partner DEPO Ventures. Právě od DEPO Ventures si zakladatelé slibují pomoc s rozšířením počtu uživatelů a propojení s odborníky na datový a investorský ekosystém.

Během příštího roku plánuje Forloop zvýšit výnosy, nárůst počtu uživatelů na pětinásobek a také vstup na americký trh. Zakladatelé se také chtějí zaměřit na to, aby platforma nativně fungovala v cloudu a aby zvládala složitější datové procesy ve větších objemech.

„Většina týmů zabývajících se umělou inteligencí, se kterými jsem pracoval, používá k analýzám pouze interní data, nikoli externí, což znamená, že opomíjejí řadu příležitostí. Myslím si, že používat externí data bude nový standard, a rozhodl jsem se investovat, protože vidím dva zakladatele, kteří mají potenciál to změnit,“ říká jeden z andělských investorů Jan Bosch, profesor umělé inteligence na Chalmers University of Technology.

Investičního kola ve výši 875 tisíc eur, tedy v přepočtu zhruba 21,5 milionu korun, se zúčastnily fondy, které se zaměřují na startupy v raných fázích. Vedle DEPO Ventures také berlínský APX (Axel-Springer & Porsche Ventures), amsterodamský Rockstart Ventures a fondy Fazole Ventures a Startguide, které sídlí v Praze. Forloop podporuje také několik andělských investorů napříč Českem, Německem, Nizozemskem, Švédskem a Dánskem, kteří přinášejí strategické zkušenosti jak po technologické stránce, tak i z vedení datově řízených společností, jako jsou Microsoft, eBay, Peltarion, Capdesk, Omio a Trade Republic.