CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

14. 02. 2018

1 komentář

Daňový poradce se vyplatí každému poplatníkovi. I při jednoduchém účetnictví se podnikatelé mohou dopustit fatálních chyb

Na výběr toho pravého daňového poradce zbývá poslední měsíc. Plátce by měl skutečnost, že přiznání bude zpracovávat daňový poradce, oznámit nejpozději do konce března. Vyplatí se vybírat pečlivě. Dobrý poradce by měl mít dostatek zkušeností a hlavně potřebné vzdělání. Pozor na stále se rozmáhající vinklaření – neoprávněné vykonávání činnosti. Pomoci zorientovat se v nepřeberném množství poradenských firem a soukromých daňových poradců může osobní doporučení podnikatelů v příbuzných oborech.

„Určitě se vyplatí pečlivě vybírat, dát na doporučení lidí, se kterými máte podobný pohled na byznys a poskytované služby. Důležité jsou i dostatečné zkušenosti vybraného poradce. Daňový systém je velmi složitý. Jak se orientovat v pravidlech a dostupných možnostech, se nedá nastudovat za pár let. Jen zkušený poradce dokáže odhadnout, jaké informace jsou podstatné a jaký vývoj legislativy lze očekávat v následujících letech, a následně doporučit nejvhodnější daňové řešení,“ poradila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDaně, na co se při výběru daňového poradce zaměřit.

Uvažovat o daňovém poradci by měl každý, kdo se rozhodne začít s podnikáním. „Lidé si často myslí, že v začátcích, nebo když mají jen nízké příjmy, si daňové přiznání mohou dělat sami. Pokud ale udělají chybu, řešení je často mnohem dražší než služby daňových poradců. Často řešíme například problém, kdy podnikatel překročí obrat pro registraci k dani z přidané hodnoty, ale registraci neudělá. To by se mu s daňovým poradcem nestalo,“ vysvětlila Blanka Štarmanová.
Pozor na zaměňování účetních s daňovými poradci. Jsou to dvě různá povolání. Účetní se zabývají pouze účetnictvím – nemají potřebnou kvalifikaci, zkoušky, často ani vysokoškolské vzdělání. „Vždy je dobré si ověřit, že daňový poradce je členem Komory daňových poradců, a má tedy potřebnou kvalifikaci. Pokud zapsaný v Komoře daňových poradců není, znamená to, že nemá oprávnění daňové poradenství vykonávat. Ověřit si to může každý na webových stránkách Komory: www.kdpcr.cz,“ upozornila Blanka Štarmanová. Na účetní by podnikatelé při zpracování daňového přiznání spoléhat neměli.

Na rozdíl od daňových poradců totiž účetní nejsou pojištěni na případné chyby, které by způsobili. Za veškerá pochybení v takovém případě zodpovídá sám poplatník, a hradí tedy i případné pokuty. „I ve světě daňových poradců existují případy takzvaného vinklaření, tedy neoprávněného vykonávání činnosti. Nejčastěji se o vinklaření mluví v rámci zdravotnických a advokátních služeb. V případě daňových poradců sice nejde o zdraví, ale velmi často o finance firmy nebo živnostníka. Proto by podnikatelé při výběru daňových poradců měli být maximálně obezřetní,“ dodala Blanka Štarmanová.

Největší poptávka po daňových poradcích je na přelomu února a března, tedy těsně před termínem pro podání daňového přiznání pro daň z příjmů. „Samozřejmě je možné daňové přiznání zpracovat i takto na poslední chvíli. V případě, že jde o složitější věci a daňové plánování, je ale třeba s daňovým poradcem spolupracovat průběžně a s dostatečným předstihem před podáním daňového přiznání. Navíc kvůli zvýšené poptávce je i výběr schopných daňových poradců právě v tomto období menší,“ upozornila ještě Blanka Štarmanová.

Nakonec by poplatníci měli vzít v úvahu, jestli by pro ně nebylo jednodušší poptat služby přímo v některé z poradenských firem. Vyhnou se starostem o dostatečnou kvalifikaci i zkušenosti daňových poradců a zaplacené služby mají k dispozici neustále. „Soukromý daňový poradce může odjet třeba na dovolenou nebo řešit složitější věci pro jiného klienta, zrovna když ho nejvíce potřebujete. Ve větší firmě poradci sdílí své zkušenosti, nad složitějšími případy se radí a hledají společně nejvhodnější řešení. Navíc se vám nikdy nestane, že se zrovna nemáte na koho obrátit,“ doplnila na závěr Blanka Štarmanová.

Vstoupit do diskuze 1 komentář