CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

08. 06. 2017

Daňové přiznání s odkladem: na podání zbývá necelý měsíc

Termín pro podání daňového přiznání s odkladem připadá letos na 3. července. Ten se týká poplatníků, za které vyplňuje a podává daňové přiznání daňový poradce. V řádném termínu odevzdalo přiznání k dani z příjmu za rok 2016 celkem 1,94 milionu poplatníků.

Odklad podání daňového přiznání díky daňovým poradcům využívají v Česku zhruba dvě pětiny firem a třináct procent fyzických osob. O odkladu ale musí včas informovat. „Poplatníci, kteří odevzdali u svého správce daně do 3. dubna plnou moc k podání daňového přiznání prostřednictvím daňového poradce, nebo ti, kteří mají ze zákona povinnost mít ověřenou účetní závěrku auditorem, mají čas s podáním daňového přiznání až do 3. července,“ vysvětlila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

Stoupají také počty poplatníků, kteří formuláře odevzdávají elektronicky. Někteří mají tuto povinnost ze zákona. Letos elektronickou formu podání v řádném termínu zvolilo 14 procent fyzických osob a 89 procent právnických osob. „Majitelé datové schránky musí od roku 2015 komunikovat s úřady výhradně elektronickou cestou a povinně posílat daňové formuláře s e-podpisem či přímo z datové schránky. Novinka se dotkla všech majitelů aktivních datových schránek – korporací i fyzických osob. Pokud podnikatel povinnost podat daňové přiznání elektronicky nesplní, automaticky mu naskakuje pokuta ve výši dvou tisíc korun. Sankce ale mohou být výrazně vyšší. V případě, že úředníci zjistí, že odmítáním elektronizace jim podnikatelé výrazně ztěžují práci, mohou se pokuty vyšplhat až na desítky tisíc korun,“ varovala Blanka Štarmanová.

Dalším datem, kterému by poplatníci měli věnovat pozornost, je 12. červenec. Pokud se podání daňového přiznání opozdí pouze o pět pracovních dnů, žádné sankce totiž nehrozí.  „Po promeškání tohoto data už je ale nutné s pokutou počítat. Sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300 tisíc korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta bude minimálně 500 korun. Pokuty pod 200 korun finanční úřad nevyměřuje. Za včasné dodržení termínu ručí daňový poradce. Pokud tedy včas formuláře neodešle, pokuta je sice vyměřena podnikateli, ten ji ale následně může po svém poradci vymáhat,“ řekla Blanka Štarmanová.

Pamatovat je třeba i na platbu daně z příjmu. Pokud si poplatník vzal na pomoc daňového poradce, termín pro zaplacení daně z příjmu za rok 2016 připadá také na 3. července. Penále za pozdě zaplacenou daň nabíhá letos od 12. července. „Pokud chce poplatník vyváznout bez pokuty, nejpozději 12. července musí mít finanční úřad peníze na účtu, penále začíná nabíhat od 13. července. Od 1. ledna 2013 je výběrem daní pověřeno pouze 14 finančních úřadů. Pro správné zaplacení daně potřebuje poplatník znát kromě sídla místně příslušného finančního úřadu také odpovídající bankovní spojení. Daňový poradce o nutnosti provedení platby, její výši a způsobu jejího provedení podnikatele informuje, peníze na účet za něj ale nepošle. Pokud tedy podnikatel platbu neprovede, případné sankce bude platit on,“ upozornila Blanka Štarmanová.

Tisková zpráva: TAXVISION, EDANĚ.CZ