CZK/€ 25.305 -0,06%

02. 10. 2019

Subjekty:

Další várka nepříznivých údajů

Velký propad amerických výrobních údajů představuje nepříznivý signál pro ekonomiku. Ovšem údaje, na kterých skutečně závisí výše HDP ve třetím čtvrtletí, jsou nadcházející nevýrobní ISM. Ty budou k dispozici ve čtvrtek.

Viděli jsme nejnovější ISM za září. K jejich popisu se mi hodí jen jediné slovo: NEPŘÍJEMNÉ. Hlavní index se nezotavil, jak trh předpokládal, ale naopak klesl hlouběji do kontrakce na 47,8, což představuje nejnižší úroveň od roku 2009. Dostává se tak výrazně pod svůj dlouhodobý historický průměr, na 52,9. Všechny hlavní podsložky směřují dolů. Nové objednávky, výroba, dovoz, vývoz i zaměstnanost jsou v kontrakci.

Vzhledem k srpnovým a zářijovým číslům se ve Spojených státech v nejbližších měsících zřejmě projeví průmyslová recese. Je to odraz velmi nepříznivých vyhlídek globální výroby, ale také prudkého poklesu nových exportních objednávek vyvolaného silným dolarem a výrazným poklesem dodávek Boeingu.

Přesto, že jde o jednoznačně nepříznivý signál pro americkou ekonomiku, neměli bychom jeho význam přeceňovat. Všichni by si měli uvědomit, že výrobní index ISM je souběžný ukazatel a nesleduje růst HDP až tak dobře.

Jediné údaje, na kterých skutečně záleží, mluvíme-li o vývoji HDP za třetí čtvrtletí, budou čtvrteční nevýrobní ISM. Spotřeba domácností představuje zhruba 70 % americké ekonomiky a je tedy daleko lepším ukazatelem skutečného stavu ekonomické aktivity. Navíc přinese i první odpověď na zásadní otázky, které klienti i obchodníci kladou: přesouvá se oslabení výroby i do sektoru služeb? Pokud zní odpověď ano, pak můžeme počítat s tím, že snížení sazeb o 25 základních bodů v prosinci je daná věc, a že se pravděpodobně už v prvním čtvrtletí 2020 dočkáme ještě dalšího snížení sazeb. V tomto kontextu by pro Fed bylo velmi obtížené dál mluvit o „pojistném snižování“.

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank