CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

02. 05. 2018

Další oslabení koruny v květnu vyloučit nelze, avšak z několikaměsíčního pohledu je posilování koruny i nadále pravděpodobnější variantou

Česká koruna zkraje tohoto týdne výrazně oslabila a dostala se k hodnotám, na kterých se naposledy nacházela v závěru loňského roku. Konkrétně v úterý dopoledne obchodování krátce probíhalo nad hladinou 25,80 CZK/EUR. Koruna oslabila navzdory tomu, že většina účastníků finančního trhu očekává spíše další posilování české měny.

V této souvislosti se nabízí hned několik otázek. Co stojí za aktuálním oslabováním koruny? Je aktuální oslabení koruny jen dočasné nebo je nutné se slabší korunou počítat i v nadcházejících měsících?

Za aktuálním oslabením koruny stojí podle mě v první řadě vnější faktory, zatímco domácí faktory zůstávají v tuto chvíli lehce upozaděny. Význam vnějších faktorů je zřejmý z toho, že výrazné výprodeje se netýkají pouze koruny, ale zasáhly i další středoevropské měny (HUF, PLN). Oslabení středoevropských měn lze připsat především odlivu krátkodobých investorů z regionu, a to s tím, jak v závěru dubna a na začátku května posiloval americký dolar. K aktuálnímu oslabení koruny rovněž přispěly technické faktory, když obchody nad hladinu 25,50 CZK/EUR pravděpodobně aktivovaly část příkazů stop-loss a urychlily tak korunové ztráty. A v neposlední řadě měl na korunu vliv i úterní státní svátek a tím pádem i nižší likvidita.

Aktuální oslabení české měny však považuji pouze za dočasné a v nadcházejících měsících očekávám opětovný posun koruny směrem k hladině 25 CZK/EUR.Důležitým předpokladem pro takový vývoj je zklidnění situace na hlavním měnovém páru EURUSD s opětovným posilováním eura a návratem zahraničních investorů do středoevropského regionu. Rovněž z fundamentálního pohledu je návrat koruny k silnějším hodnotám pravděpodobnější. Pokračující silný růst domácí ekonomiky nad potenciálem by měl pomáhat koruně k ziskům. Česká národní banka (ČNB) sice oficiálně další zvýšení úrokových sazeb signalizuje až na přelom let 2018 a 2019, avšak dřívější zvýšení sazeb ve druhé polovině letošního roku jednoznačně vyloučit nelze. Pokud by k tomu došlo, koruna by z dalšího utažení měnové politiky ČNB určitě těžila. Ostatně bankovní rada ČNB zasedá již zítra (3/5).

Výsledně lze tak říci, že zatímco během května nelze vyloučit další oslabení koruny a její přiblížení k hladině 26 CZK/EUR, tak v delším, několikaměsíčním, horizontu důvody pro posilování české měny i nadále převažují.

Miroslav Novák

Analytik AKCENTA CZ a.s.