CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

17. 03. 2020

Další krok s boji s tzv. energošmejdy. Vláda schválila novelu, která zavede registr zprostředkovatelů

Vláda schválila novelu energetického zákona, která mimo jiné reaguje na nekalé praktiky některých nepoctivých prodejců energií. Materiál počítá i s dalšími opatřeními, která by měla pročistit energetický trh.

Novela zavádí nový druh podnikání – zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění udělovaného Energetickým regulačním úřadem,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: Každý zprostředkovatel bude veden v registru, který ERÚ zveřejní na svém webu. Novela nově upravuje také přestupky včetně příslušných sankcí, kterých se dopustí fyzická nebo právnická osoba v případě poskytování zprostředkovatelské činnosti v energetice bez platného oprávnění.“

Novela posiluje ochranu spotřebitele na trhu s energií. Zákazník bude mít možnost v případě uzavření smlouvy distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávek elektřiny nebo plynu. Stejné právo bude mít i při uzavření smlouvy prostřednictvím zprostředkovatele. Spotřebitel bude mít také snazší možnost ukončit smlouvu na dobu určitou, u které bylo sjednáno automatické prodloužení závazku.

Smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu na dobu určitou s dobou dodávky přesahující 36 měsíců se po uplynutí této doby bude považovat za smlouvu na dobu neurčitou.

„Novela také upravuje časová omezení plných mocí, kterými mohou spotřebitelé zmocnit obchodníka nebo zprostředkovatele jednat v jejich zastoupení. Nově jsou plné moci časově limitovány na max. šest měsíců od jejich udělení,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla a dodává: „Zákon tak reaguje na nekalé praktiky, kdy zmocněné osoby udělené zmocnění například používají vícekrát bez vědomí zákazníka, nebo i po několika letech, kdy zákazník již s využitím jím vydaného zmocnění nepočítá.“

Novela dále řeší úpravu transpozice některých evropských směrnic. Vzhledem k naléhavosti a nutnosti řešit přednostně formální výtky Evropské komise k transpozici třetího energetického balíčku a mezinárodní pomoc v krizových situacích v plynárenství, předložilo MPO novelu energetického zákona v užším rozsahu, než bylo předáno do meziresortního připomínkového řízení. Ministerstvo současně pracuje také na přípravě věcného záměru zcela nového energetického zákona.

Ministerstvo průmyslu a obchodu