CZK/€ 24.660 +0,26%

CZK/CHF 23.868 +0,07%

03. 04. 2019

Subjekty:

Čtvrtletní výhled Saxo Bank: Dokáže Evropa uhájit svou pozici?

Dánská investiční banka Saxo Bank dnes vydala své čtvrtletní vyhlídky pro globální trhy ve druhém čtvrtletí roku 2019. Ty zahrnují akcie, forex, měny, komodity a dluhopisy, i celou řadu makroekonomických témat, která mohou ovlivnit vývoj klientských portfolií v nadcházejícím kvartálu. Co od něj očekává hlavní ekonom a CIO Saxo Bank, Steen Jakobsen? Především další nárůst preferencí populistických uskupení ve volbách do Evropského parlamentu a pokračující krach německého růstu.

„Euro se bude snažit o oživení, dokud se neotevře cesta k prohloubení Evropské hospodářské a měnové unie,“ uvádí výhled Steen Jakobsen. Propast mezi hodnocením evropských kapitálových trhů a jejich amerických protějšků je stále velká a v Evropě se obchoduje za výrazně nižší ceny. Jedním z důvodů je složení byznysu – Evropa má méně technologických firem a více soukromých společností. Většina skutečně úspěšných evropských společností je soukromých a má to dobrý důvod, protože soukromníci odmítají strategie postavené na krátkodobých čtvrtletních výkazech výnosů.

Krize starého kontinentu nebo uhájení pozice?

Evropa je věčně na odpis. K takovému závěru dojdete snadno, pokud nerozumíte evropské historii, jejím zájmům, prostředkům ušetřeným díky omezení zbrojení a potřebě vlád prodat naivní iluzi fiskální soběstačnosti. Pevně věříme, že jakákoli makroekonomická změna musí vzejít z rozpadu nebo krize, a proto vnímáme roky 2019 a 2020 jako zásadní pro další vývoj na starém kontinentu. Předpovídáme, že populistické strany získají v květnových volbách do Evropského parlamentu 20 %, možná i 25 % hlasů.

Nejdůležitějším faktorem je však krach německého růstu. I bez obchodního sporu se Spojenými státy vidíme riziko recese ve čtvrtém čtvrtletí. Německo se svým veleúspěšným modelem „průmysl 3.0“ zaostává. Nízké investice do technologických odvětví znamenají, že není připraveno na příchod „průmyslu 4.0“ a hodnocení rychlosti připojení k internetu je jen jedním z mnoha symptomů. Německo musí dohnat digitalizaci, programy pro pracující ženy, začít budovat nová letiště a celkově zvýšit výdaje na infrastrukturu. Německé zaváhání otevře horkou linku mezi Německem a Francií a z otázky dluhu udělá celoevropský problém a nikoli problém Německa se státy PIGS, nebo problém úspor proti rozhazování. I když se investoři nechali přesvědčit řečmi o ztraceném případu, neměli by Evropu odepisovat. Je ve skvělé pozici, aby mohla využít automatizaci, UI, digitalizaci a kapitálový trh, který je podle všech měřítek levný. Ve druhém čtvrtletí bude rušno: řada lidí uvěří řečem o „ztraceném případu“ a euro řízené ECB zřejmě otestuje hranici 1,05, možná i 1,03 vůči USD. V nadcházejících 12 měsících se však vrátíme opět do roku 2000.

Plné znění výhledů na druhý kvartál 2019 naleznete na adrese: www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook