Pátek 07. srpna. Svátek má Lada.

Čtvrtině lidí chybí peníze na vlastní zdraví. Téměř polovina z nich by je investovala do jednorázových zákroků

Ne všichni Češi jsou spokojeni s finančními možnostmi, pokud jde o investice do vlastního zdraví. Problémy přiznává čtvrtina z nich. Pokud by potřebné finance měli, nejčastěji by investovali do jednorázových zákroků. Naopak připlatit si za nadstandardní péči v nemocnicích se jim příliš nechce. Více než polovina Čechů by kvůli investici do zdraví zvažovala půjčku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty.

Průzkum ukázal, že nedostatek finančních prostředků na investice do svého zdraví pociťují především lidé nad 55 let. Nejméně pak chybí peníze lidem s vysokoškolským vzděláním.

Na celé čáře vedou jednorázové zákroky

Z průzkumu dále vyplývá, že téměř 45 % lidí by peníze primárně investovalo do jednorázových zákroků, jako je například pořízení nových zubů. „15 % respondentů by potřebné finance investovalo do zdravotnických potřeb a pomůcek a 12 % do prevence v podobě očkování. Do očkování by přitom nejčastěji investovali mladí lidé do 26 let,“ říká Cyril Křůpala, marketingový ředitel společnosti Cofidis.

Možností financování přibývá

Více než polovina lidí by byla ochotna uvažovat v souvislosti se zdravím o půjčce. Na jednorázové zákroky by si půjčku vzala více než třetina dotazovaných, 14 % lidí by půjčku využilo na preventivní, například onkologické vyšetření. V reakci na tento stav už začaly na trhu vznikat finanční produkty a řešení specializovaná právě na tento segment.

“Zájem o více možností financování v oblasti zdraví stále roste, vznikají proto produkty, které lidem nabídnou možnost zafinancovat například zákroky, které nelze hradit z běžného pojistného zdravotních pojišťoven,“ říká Cyril Křůpala z Cofidisu. Díky tomu si mohou lidé dopřát zdravotnickou péči, která by pro ně nebyla běžně dostupná. Veškeré vyřízení půjčky přitom probíhá online přímo v ordinaci lékaře. Poměrně běžně již tuto možnost nabízí například stomatologové.

Nadstandardní péče na chvostu

Co se týká dalších investic do zdraví, na samém konci žebříčku se dle průzkumu ocitla nadstandardní péče v nemocnicích, do té by investovalo pouze 7 % dotazovaných. Jen o něco málo více lidí by chtělo primárně vložit získané peníze do preventivních prohlídek a do prevence v podobě sportu a pohybových aktivit.

Do jaké oblasti zdraví by lidé nejčastěji investovali potřebné finance v %
Na jednorázové zákroky (pořízení nových zubů apod.). 45,2
Na zdravotnické potřeby a pomůcky (kosmetika, matrace, obuv apod.). 14,5