CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

04. 03. 2021

CTP oznámila úmysl vstoupit na burzu cenných papírů v Amsterdamu

CTP, největší průmyslový developer ve střední a východní Evropě, založený v roce 1998 v Humpolci, dnes oznámil záměr vstoupit se svými akciemi na nejstarší burzu cenných papírů na světě Euronext Amsterdam. Očekává se, že nabídka proběhne v následujících týdnech a hrubý výnos dosáhne přibližně 900 milionů eur. Společnost ho plánuje využít pro svoji další expanzi.

„Když jsem v Česku koncem devadesátých let CTP zakládal, byl jsem nadšený místním podnikatelským duchem a atmosférou celého regionu střední a východní Evropy. Nyní téměř po čtvrtstoletí nepřetržitého růstu jsme největším developerem a vlastníkem logistických nemovitostí v regionu a jsme připraveni na další fázi rozvoje firmy. Věřím, že kombinace našich dlouhodobě skvělých hospodářských výsledků, znalosti regionu a perspektivy dalšího růstu činí z CTP atraktivní investiční příležitost,“ řekl Remon Vos, zakladatel generální ředitel CTP.

Vstup CTP na největší burzu Evropské unie je dalším strategickým posunem společnosti z hlediska financování. V září 2020 společnost úspěšně vydala první sadu zelených dluhopisů ve výši 650 milionů eur, po které následovaly ještě další dvě emise a celkový objem zelených dluhopisů tak dosáhl na 1,55 miliardy eur.

Výsledky loňského roku ukazují, že navzdory celosvětové pandemii koronaviru se CTP podařilo výrazně rozšířit své aktivity a nepřerušit dosavadní, ziskový organický růst – ten meziročně činil 15,3 %. „Celosvětově jsou výhledy logistických nemovitostí velmi atraktivní. Současná situace urychlila několik faktorů, mezi nimi například masivní růst e-commerce, který vede k dlouhodobé skokové změně poptávky po logistických službách a prostorech,“ dodal Vos s tím, že společnost nedávno nově expandovala například do Bulharska a připravuje vstup na první západní trh v Rakousku.

Dlouhodobou strategií CTP je vlastnit pozemky v blízkosti hlavních nebo velkých měst střední a východní Evropy. Ke konci roku 2020 bylo ve výstavbě téměř milion metrů čtverečních pronajímatelných ploch, které budou dokončeny v průběhu letoška. Z toho bylo 63 % již pronajato stávajícím či novým klientům. Roční příjem z pronájmu v daném období činil 344 milionů eur.

Dnes oznámená nabídka se týká 15 % akcií společnosti CTP, které poskytne jediný akcionář společnosti a generální ředitel Remon Vos. Ten po dobu jednoho roku zůstane většinovým akcionářem společnosti. Nabídka bude primárně zpřístupněna institucionálním investorům.  Finančním poradcem společnosti je N.M. Rothschild & Sons Limited.

Portfolio skupiny v tomto roce výrazně přesáhne 7 milionů metrů čtverečních a o dvou let by mělo dosáhnout 10 milionů metrů čtverečních pronajímatelných ploch.