CZK/€ 24.550 -0,57%

CZK/£ 27.816 +0,78%

CZK/CHF 25.676 -0,81%

23. 09. 2022

ČSOB: Zájem obchodníků o placení kartou nadále roste, hitem aplikace

Počet obchodníků přijímajících platby kartou se každoročně zvyšuje. Od ČSOB si v rámci projektu Česko platí kartou pořídily nový terminál či platební bránu pro bezhotovostní placení už téměř čtyři tisíce podnikatelů a firem, zejména z oblastí gastronomie nebo maloobchodního prodeje potravin.Populární je nyní aplikace, díky níž lze přijímat platby kartou přímo v mobilu.

„Největší radost z rostoucího počtu terminálů u obchodníků mají nakupující, pro které jsou bezhotovostní platby bezpečné, pohodlné a rychlé. Ale ani podnikatelé nepřicházejí zkrátka, protože při placení kartou lidé nejsou omezeni dostupnou hotovostí a obsluha je plynulejší. Řada lidí u sebe také už bankovky a mince nenosí, takže o tyto zákazníky obchodníci nepřicházejí,“ říká Tomáš Korbas, výkonný ředitel pro oblast mezinárodního acquiringu ČSOB.

Projekt Česko platí kartou využívají hlavně podnikatelé a menší firmy, ale je určen i pro příspěvkové organizace, obce nebo úřady. Platební terminál či platební bránu lze získat na půl roku zdarma a bez závazků, tzn. bez měsíčního paušálu, provize z transakcí a v případě platební brány také bez implementačního poplatku. „Potěšitelné je, že drtivá většina obchodníků u nás zůstává i po uplynutí půlroční lhůty, během níž mají terminál zdarma a neplatí poplatky,“ dodává Tomáš Korbas.

Obchodníci si mohou vybírat z celé škály přenosných, nepřenosných nebo samoobslužných terminálů. Populární je nyní aplikace SoftPOS, kterou je možné stáhnout do mobilního telefonu s operačním systémem Android. „Služba je určena primárně pro obchodníky s nízkými obraty, kterým se nevyplatí standardní platební terminál. Může se jednat například o řemeslníky, rozvozy jídel, taxi nebo stánky s občerstvením,“ dodává Tomáš Korbas.

Další novinka je z oblasti ecommerce, kde ČSOB připravila řešení pro platební brány, které využívá pro ověření držitele karty 3D Secure 2.2 plně reflektující požadavky evropské směrnice PSD2 na silné ověření držitele karty. Součástí je řada inovací, třeba podpora odložené platby mallpay nebo nová platební metoda NEJsplátka, která zákazníkům umožní porovnání podmínek úvěrových společností při výběru daného zboží na eshopu.

Celkem už bylo v programu Česko platí kartou poskytnuto 23 606 platebních terminálů a 1872 platebních bran. Projekt ministerstvo průmyslu a obchodu prodloužilo až do 31. března 2025. Přes neustálý nárůst počtu terminálů se Česká republika v jejich dostupnosti zatím řadí k evropskému průměru, když má zhruba 27 zařízení na tisíc obyvatel, uvádí společnost Mastercard.