CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

01. 11. 2016

Subjekty:

ČSOB nabízí klientům platební řešení pro EET

Zavedli jsme tuto službu, protože klienti naší banky očekávají podporu v rámci nového zákona o EET a my jim chceme s touto zákonnou povinností pomoci. Navíc jak ukázal náš průzkum, podnikatelé mají z EET obavy a očekávají pomoc i od své banky,“ uvedl Martin Štýber, manažer útvaru Platební řešení a prodej ČSOB.

Průzkum ČSOB, který byl proveden v rámci Indexu očekávání firem, ukázal, že pro většinu malých a středních podniků představuje elektronická evidence tržeb finanční zátěž. Na vysoké náklady poukazovaly ve větší míře firmy s obratem pod 40 milionů korun. Se zavedením EET souhlasí jen čtyři z deseti zástupců živnostníků a malých nebo středních firem. Nesouhlas ve stejné míře zazníval od živnostníků, společností s ručením omezeným i akciových společností. „ČSOB díky svému řešení se bude snažit podnikatelům a živnostníkům, jejich situaci ulehčit a finančně nezatížit,“ doplňuje Martin Štýber.

Platební terminál ČSOB pro přijímání bezhotovostních i hotovostních plateb umožní zadávat celkové částky nákupu i jednotlivé položky, a to s příslušnými daňovými sazbami. Terminál zajistí online komunikaci přímo na server Finanční správy, kde platba získá unikátní kód pro zaevidování dané tržby (tzv. FIK). Obdržený unikátní kód je následně vytištěn na účtenku z terminálu.

Pokud bude server Finanční správy nedostupný nebo nebude připojení k internetu fungovat, platební terminál si operaci zapamatuje a pošle ji hned, jak to bude možné. V tomto případě se vytiskne účtenka ve zjednodušeném režimu s podpisovým kódem poplatníka. Veškeré operace je možné kontrolovat ve webové aplikaci POS Merchant, kterou dodává ČSOB bezplatně všem svým klientům provozujícím platební terminály.

Nová povinná evidence tržeb z podnikatelské činnosti hrazených v hotovosti, platební kartou nebo třeba stravenkou se zavádí postupně ve čtyřech vlnách. Již od 1. prosince 2016 se bude týkat ubytovacích a stravovacích služeb.