CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

16. 08. 2018

Subjekty:

ČSOB: Klidnou letní dovolenou většina podnikatelů nezná

Klidnou letní dovolenou většina z malých a středních podnikatelů a firem nezažije. Celá třetina z nich si o letošních prázdninách volno vůbec nevybírá. A z těch, co si pracovní oddech dopřejí, se jen 37 procent naplno věnuje odpočívání a vypouští práci z hlavy. Vyplývá to z analýzy trávení volného času v rámci Indexu očekávání firem ČSOB a šetření mezi 400 zástupci z českých firem.

„Šlapající ekonomika s rekordně nízkou nezaměstnaností si vybírá daň i v tom, že podnikatelé bohužel ani během své dovolené nemají čas na svůj byznys zapomenout a věnovat se maximálně odpočinku a chvílím s rodinou a dětmi,“ uvedl Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB.

Hlavním důvodem, proč si podnikatelé a živnostníci nevybírají dovolenou, je nedostatek času kvůli pracovnímu zaneprázdnění. Ten zmiňuje například Iva Kopencová z Krumlovské fontány v.o.s. „Není to otázka peněz, ale nedostatku zaměstnanců,“ poukázala.

I o své letní dovolené se práci věnuje 63 procent představitelů podnikatelů a firem, a část prakticky naplno. „Vyřizování práce po telefonu, zajišťovaní chodu kanceláře, objednávky a organizaci práce,“ přiblížil dovolenkový rytmus Jan Horák, business manager ve společnosti M. B. S. Mini Brewery Systém s.r.o. Méně vytížen je obchodně výkonný ředitel AUBÖCK s.r.o. Pavel Bureš: „Spíše nepracuji. Kontroluji e-maily. Případně nepřijaté hovory, zejména od hlavních zákazníků, “ popisoval.

Převážná část respondentů dává přednost při své dovolené České republice a jiným evropským zemím, z nichž patří mezi nejvíce navštěvované přímořské destinace, jako jsou Řecko a Chorvatsko. Mimo kontinent se vypravuje jen 15 procent osob.

Jen půlka podnikatelů a živnostníků v průzkumu uvedla, že jejich nepřítomnost nemá na provoz firmy žádný vliv. Částečné nebo významné omezení připouští 35 procent dotazovaných. A zbylých 15 procent tvrdí, že bez nich firma nefunguje vůbec.

Reprezentativní průzkum Index očekávání firem zahrnuje 400 středních a malých společností napříč obory podnikání. Nedílnou a významnou součástí každé vlny Indexu očekávání jsou rovněž pohledy podnikatelů a živnostníků na vybrané aktuální události a témata a samostatná kvalitativní analýza jednoho z indikativních odvětví tuzemské ekonomiky.