CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

19. 02. 2019

Cryptelo se stalo dalším terčem krále losovaček, soud zamítl Libigerův insolvenční návrh a označil jej za šikanózní

Český startup Cryptelo byl od loňského roku předmětem útoku Davide Libigera, nechvalně známého pro nekalé losovačky mj. v kauze Rath. Ve spolupráci s Alexejem Petráskem podal v září Libiger na Cryptelo účelový návrh k insolvenci se snahou o nepřátelské převzetí úspěšné technologické společnosti vyvíjející revoluční řešení pro ochranu dat. Soud v dnešním usnesení rozhodl o zamítnutí tohoto insolvenčního návrhu a zároveň celý postup označil za šikanózní. Cryptelo bude Libigera a jeho společníky žalovat na náhradu škody a zvažuje další právní kroky.

Technologická společnost Cryptelo vyvíjí revoluční řešení pro šifrování a ochranu posílání dat mezi uživateli. Software postavený na kombinaci know-how předního světového kryptologa Vlastimila Klímy a technologie blockchain dnes využívají přední české banky a další klienti z celého světa s vysokými nároky na bezpečnost. Právě proto je Cryptelo často zařazováno mezi nejvýznamnější české startupy, objevuje se na stránkách magazínu Forbes a jeho zástupci přednáší na odborných konferencích v Česku i zahraničí.

Jsem přesvědčen, že Cryptelo patří mezi české startupy s velkým globálním potenciálem – mají unikátní technologii, silný tým a jejich produkt řeší reálné bezpečnostní potřeby velkých firem,” říká Cedric Maloux, ředitel StartupYardu, prestižního českého akcelerátoru, jehož absolventem se stal v roce 2017 i startup Cryptelo.

V loňském roce se společnost dostala do nečekaných problémů s jedním ze svých finančních investorů – nechvalně známým Davidem Libigerem. Ten ve spolupráci s Alexejem Petráskem podal v září na Cryptelo účelový návrh k insolvenci se snahou o nepřátelské převzetí úspěšné technologické společnosti. Dnes Městský soudu v Praze zveřejnil usnesení o zamítnutí insolvenčního návrhu, ve kterém uvedl, že jednání Petráska a Libigera sledovalo nepoctivý záměr a celý návrh posoudil jako šikanózní.

Kromě poptávek od předních světových firem je o náš produkt velký zájem i mezi investory. Právě proto jsme se v loňském roce stali terčem snahy pana Libigera o nepřátelské převzetí firmy, jehož součástí byl i účelový insolvenční návrh. Rozhodnutí soudu je pro nás velkým zadostiučiněním, doufáme, že bude znamenat konec nekalých praktik ze strany pana Libigera a jeho kumpánů. Naši prioritou je pokračovat ve vývoji a dále růst v zahraničí,” komentuje dnešní rozhodnutí soudu Martin Baroš, zakladatel startupu Cryptelo.

Soud svým rozhodnutím insolvenční návrh zamítl a v textu usnesení konkrétní zmiňuje, že “dospěl k závěru, že insolvenční návrh má šikanózní povahu”, dokonce ho nazývá “typickým příkladem šikanózního návrhu”. V usnesení dále zaznívají spojení jako “účelovost insolvenčního návrhu, jednání ve shodě a vzájemném srozumění”. Soud zároveň vyhodnotil postup Petráska a Libigera jako “nepoctivý záměr, který je navíc v rozporu s dobrými mravy”. Kromě Petráska a Libigera zmiňuje usnesení také společnost Gen Consulting AnSan patřící konzultantovi Andoru Szandorovi s tím, že se i ten “patří do skupiny se zájmem ovládnutí/poškození dlužníka”.

Cryptelo proto bude v nejbližších dnech podávat žalobu na náhradu škody a zvažuje další právní kroky. “S právníky nyní připravujeme podklady na žalobu, rozhodně budeme žalovat na náhradu škody, řešíme však také trestní oznámení a náhradu nemajetkové újmy, které vznikla poškozením naší pověsti před investory i zákazníky,” dodává Baroš.

Nejedná se o první kauzu spojenou s osobou Davida Libigera. Ten byl v minulosti spojen s nekalými losovačkami, kvůli kterým města vracela dotace ve výši 200 miliónů. Jeho jméno se objevuje také ve spojení s kauzou Rath či podezřelými kontrakty na konzultace na pražském magistrátu či Ministerstvu životního prostředí.

Tisková zpráva Cryptelo