CZK/€ 25.320 +0,18%

1,51 %

KB penzijní společnost – KB Dynamický účastnický fond

0,87 %

Zhodnocení dynamických účastnických fondů za rok 2016 dle internetových stránek jednotlivých penzijních společností.

Za výkonností fondu stojí především kvalitně sestavené akciové portfolio. V loňském roce se velice dobře vedlo americkým akciím, jejichž výkonnost ve Fondu byla navíc umocněna posílením amerického dolaru. K úspěchu tak přispěly například akcie výrobce stavebních strojů Caterpillar (meziročně +40,6 %), banky Goldman Sachs (34,8 %), ropný gigant Chevron (34,8 %), Berkshire Hathaway (27,2 %) nebo Wal-Mart (16,2 %). Z Evropy nejvíce přispěly akcie Siemens (30,0%), Schneider Electric (25,8%), SAP (12,9%) nebo s třiceti dvou procentním zhodnocením akcie ETF zaměřeného na evropské banky, zakoupené před referendem o BREXITu.

Nejvíce zastoupený region ve Fondu, střední Evropa, těžila z rostoucích rizik ve východní Evropě. K  akciím, které přispěly k dobré výkonnosti fondu, patřily akcie Moneta Money Bank (22 %), realitní společnosti Atrium (25 %), Petrom (33 %) nebo výrobce bílého zboží Gorenje (30,3 %). Vyplatilo se také výrazné zastoupení rozvíjejících se trhů, když index MSCI Emerging markets dosáhl hodnoty 11,9 %,“ přibližuje recept na úspěch Martin Pavlík, manažer fondu.

Conseq Globální akciový účastnický fond – výkonnost od založení 1. 1. 2013

Období

Zhodnocení

3 měsíce

6 měsíců

1 rok

3 roky

3 roky p.a.

Od založení

Od založení p.a.

Conseq Globální akciový účastnický fond – graf vývoje v čase

conseq3

Také pro rok 2017 máme na akciové trhy pozitivní výhled. Podporou bude rotace z nízko úročených dluhopisů, zvýšené vládní výdaje do infrastruktury nebo solidní růst ekonomik. Dle dlouhodobého horizontu a povahy Fondu nyní upřednostňujeme akcie rozvíjejících se trhů vůči trhům vyspělým. Pozitivní růstový diferenciál rozvíjejících se zemí, spolu s doháněním vyspělých zemí v mnoha oblastech, povede k růstu zisků korporací, který by se mělo přetavit v růst cen akcií,“ doplňuje Richard Siuda, ředitel Conseq penzijní společnosti a.s.