CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

11. 11. 2016

Co se dělo se zlatem po Trumpově vítězství

Zlato se dostalo přes zónu rezistence na 1 308 i 1 328 USD/unci, avšak ještě předtím, než bylo Trumpovo vítězství oficiálně potvrzeno, začala většina trhů opět obracet. Ve svém projevu po vítězství mluvil Trump velice smířlivě a zdůraznil svou výzvu obnovit Ameriku pomocí investic do infrastruktury.

Akciovému trhu se to líbilo a reagoval oživením průmyslových, zdravotnických a finančních akcií, díky kterým se index S&P 500 zvedl o 138 bodů ze svého minima. Dluhopisy se mezitím prudce prodávaly a investoři zaznamenali ztrátu 377 mld. dolarů z hodnoty cenných papírů tvořících index světových dluhopisů. Prodej byl odstartován rostoucí obavou, že Trumpovy daňové škrty a volnější fiskální politika povedou k nárůstu inflace.

Rostoucí výnosy dluhopisů nejsou pro zlato dobré, pokud tento nárůst není doplněn podobným zvýšením inflace. Graf níže ukazuje, jak původní pohyb výnosů desetiletých dluhopisů zvýšil skutečné výnosy na 0,23 %, což je nejvyšší úroveň od června. Nízké skutečné výnosy představují podporu a při současném nárůstu očekávané inflace by mohly poskytovat podporu pro alternativní nástroje, jako je zlato. Prozatím však nárůst nominálních výnosů vytvořil nepříznivé prostředí.

Původní prudký odprodej dolaru v noci na středu také pomohl vytlačit zlato výš, ale dolar se rychle zotavil současně s tím, jak mizela poptávka po euru, japonském jenu a švýcarském franku. Dnešní návrat dolarového indexu do blízkosti březnového maxima poptávku po zlatě dále snížil.

Nárůst poptávky po mědi a dalších průmyslových kovech podpořil růst stříbra, které dnes opět otestovalo, avšak nedokázalo prolomit, hranici 19 USD/unci. Měď je ve stále větším nebezpečí korekce po více než 8% oživení během pouhých dvou dnů, což by mohlo vytvořit další tlak na stříbro, a tím zbavit zlato části podpory.

To vše naznačuje, že zlato je i nadále ovlivňováno událostmi posledních dní. Nárůst výnosů dluhopisů bude představovat protivítr až do chvíle, kdy se trh stabilizuje nebo zaznamená další zvýšení očekávání rizika inflace.

Investiční poptávka po ETF zaznamenala před volbami i okamžitě po zveřejnění výsledku stabilní nárůst. Chování těchto investorů, kteří jsou často považováni za investory dlouhodobé, nám může dát vodítko při pohledu na zlato.

Donald Trump díky svému vítěznému projevu získal čas, ale nejistota by se mohla znovu projevit, jakmile ohlásí, které ze svých slibů hodlá splnit. Inflace se pomalu vrací a vzhledem k jeho uvolněnému fiskálnímu postoji bychom mohli zažít její zrychlení ještě před začátkem roku 2017.

Prostředí rostoucí inflace a politické nejistoty pravděpodobně zlato podpoří, ale v tuto chvíli je opět pod tlakem a potřebuje jasný průlom zpět nad úroveň 1 310 USD/unci, aby obnovilo poptávku technických i taktických obchodníků. Prolomení linie podpory trendu na 1 252 USD/unci by vyvolalo riziko poklesu.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank