CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

27. 06. 2018

ČNB zvyšuje sazby a čeká na další pohyb koruny

Bankovní rada České národní banky dnes jednomyslně (6:0) rozhodla o zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů a hlavní úroková sazba (2T repo) se posouvá na 1,00 %. Jde o čtvrté zvýšení sazeb ČNB za posledních 10 měsíců. Pokud koruna nebude opět posilovat, ČNB naznačila, že bude letos znova zvyšovat úrokové sazby.

Kurzu koruny není nejistota, ale už je problém

Guvernér Rusnok na tiskové konferenci uvedl, že za zvýšením úrokových sazeb zjednodušeně stály tři proinflační faktory – vyšší ceny ropy, vyšší domácí inflace a hlavně slabší kurz koruny. V květnu guvernér Rusnok říkal, že slabší kurz koruny (vůči prognóze) není problém, ale jen nejistota. Ovšem v červnu ČNB jasně naznačila, že poslední oslabení koruny přestalo být nejistotou a stalo se problémem. Přímo v prohlášení bankovní rada uvádí, že pokud koruna nebude opět posilovat, tak bankovní rada považuje za „potřebné a vhodné přikročit k dalšímu zvýšení sazeb dříve, než vyplývalo ze stávající prognózy“.

Další zvýšení sazeb závisí na kurzu koruny

ČNB dle poslední prognózy čeká ve 4Q průměrný kurz 24,6 CZK/EUR, ale v posledních dnech se kurz koruny naopak dostal na dosah hranice 26 CZK/EUR. Jinými slovy, do konce roku ČNB uvažuje o posílení koruny o 4-5 %. Což pak naznačuje, že pokud během léta se koruna nezačne posouvat k hranici 25 CZK/EUR, tak ČNB je vzhledem k přehřívání ekonomiky připravena znova zvyšovat úrokové sazby. Přitom v květnu ještě ČNB naznačovala, že letos sazby za určitých podmínek nemusí vůbec zvyšovat. Z tohoto hlediska červnové zvýšení sazeb nevyznívá jen jako změna v načasování kroku, ale spíše jako zrychlení celého cyklu zvyšování úrokových sazeb kvůli vývoji kurzu koruny.

Konzistentnost měnové politiky

Červnové zasedání ČNB vyznívá více jestřábí, než se čekalo a to se zasedání přitom nezúčastnil viceguvernér Hampl, který dlouhodobě patří v bankovní radě mezi hlavní zastánce rychlejšího zvyšování sazeb. Tedy všech 6 členů, kteří v květnu hlasovali proti zvýšení sazeb, v červnu naopak hlasovali pro zvýšení sazeb. Pro čitelnost měnové politiky tak bude důležité, zda část bankovní rady nebude během léta zkoušet vyvažovat dnešní jestřábí tón a dál udrží směr rychlejšího růstu sazeb.

Výhled

Bankovní rada udělala v červnu posun a nově naznačuje, že bude ještě více sledovat další vývoj kurzu koruny. Pokud nebude koruna dál posilovat, tak ČNB může zvyšovat úrokové sazby znova v létě (srpen) či na podzim (září, listopad). Oslabování kurzu koruny v posledních týdnech nesouvisí s domácími faktory (sazby ČNB), ale hlavně kvůli globálním faktorům (silnější dolar), které ráží i ostatní měny v regionu. Rostou tedy šance, že ČNB do konce roku může sazby zvýšit ještě 2x (srpen, listopad), pokud koruna výrazně neposílí. Jestřábí tón ČNB může relativně pomoci koruny, ale vzhledem ke globálnímu vývoji (dolar), nemusí vést k výraznému posilování koruny v následujících týdnech, což zpětně zvyšuje šance, že ČNB bude letos znova zvyšovat úrokové sazby.

Koruna k euru v reakci na ČNB posílila o 15 haléřů na 25,75 CZK/EUR, ale odpoledne postupně korigovala na 25,85, když ostatní měny v regionu mírně oslabovaly.  Sazby na peněžních a dluhopisových trzích se mírně zvýšily, výnos u 2letého úrokového swapu se zvýšil o 6 bodů na 6leté maximum 1,52 %.

Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T BANKA, a.s.