CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

30. 01. 2019

Subjekty:

ČNB vydává další příležitostné dvacetikoruny a bankovku 100 Kč s přítiskem loga 100 let koruny

Česká národní banka vydává 30. ledna 2019 druhou sérii tří příležitostných oběžných dvacetikorun a stokorunu s přítiskem loga 100. výročí zavedení československé koruny. Tyto emise připomínají jubileum naší měny, které připadá právě na letošní rok. Výměna mincí a bankovek emitovaných po 200 tisících kusech od každého vzoru začíná pro veřejnost rovněž 30. ledna a potrvá do vyčerpání zásob.

Tři mince s nominální hodnotou 20 Kč nesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří mají významný podíl na vzniku a stabilitě koruny po založení československého státu – prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila.

Vedle těchto příležitostných dvacetikorun, které navazují na úspěšnou říjnovou emisi tří dvacetikorun zpodobňujících T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika, je emitována také oběžná bankovka o nominální hodnotě 100 Kč, která je ozvláštněna logem oslav 100. výročí zavedení československé koruny. Tento tzv. přítisk je umístěn na lícní straně v kuponu pod nominální hodnotou jinak běžné stokoruny.

Příležitostné oběžné mince a bankovky s přítiskem vydává ČNB v omezeném množství 200 tisíc kusů od každého motivu. Tyto mince a bankovky se nedají objednat ani zaslat, možná je pouze výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky, a to výhradně na pracovištích České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Adresy a otevírací doby jednotlivých pracovišť jsou k dispozici na internetových stránkách ČNB. Platby kartou nejsou možné.

Výměna potrvá do vyčerpání zásob. ČNB stanovila maximální možné množství pro výměnu na tři dvacetikoruny od každého motivu a tři stokoruny s přítiskem na osobu, aby se platidla dostala k co největšímu počtu zájemců. Při návštěvě pracoviště ČNB si tak mohou občané vyměnit maximálně devět dvacetikorun v celkové hodnotě 180 Kč a bankovky v hodnotě 300 Kč. Z důvodu zrychlení výměn doporučujeme, aby měli zájemci připravenou pětisetkorunovou bankovku.

Upozorňujeme, že klienti, kteří si chtějí na pracovištích ČNB vyměnit poškozené bankovky nebo mince, nemají přednostní vstup. Během distribuce příležitostných mincí a bankovky s přítiskem proto doporučujeme výměnu poškozených platidel v obchodních bankách.

Dvacetikoruny vydávané pod souhrnným názvem Významné osobnosti československé měny jsou oběžné mince s hodnotou svého nominálu. Je tak možné používat je k platbám za zboží a služby. Od běžné dvacetikoruny s portrétem svatého Václava na koni se tyto mince liší rubovými stranami, které nesou kromě své nominální hodnoty portrét Aloise Rašína, Viléma Pospíšila nebo Karla Engliše. Lícní strana mincí s českým lvem zůstává zachována.

O průběhu výměny dvacetikorun a stokorun bude ČNB informovat na svých internetových stránkách a sociálních sítích Facebook a Twitter.

Tyto mince bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, které budou obsahovat i dvacetikoruny s portréty T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a E. Beneše vydané v říjnu 2018. Kolem poloviny letošního roku budou tyto sady k dostání v běžné kvalitě a již v prvním čtvrtletí roku 2019 ve špičkové kvalitě (proof).