CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

19. 01. 2019

CME slovinská aktiva neprodá – dobrá, nebo špatná zpráva?

Zprávy ohledně pokroků ve vyjednávání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou přinášejí čerstvý vítr na akciové trhy. Evropský Stoxx 600 v závěru týdne roste o 1,6 % za podpory všech hlavních sektorů, když s výjimkou farmaceutických společností všechny přidávají více jak jedno procento. Z nejvyšších růstu se radují akcionáři v technologických a energetických firmách, jejichž hodnota vzrostla o více jak dvě procenta. Za celý týden pak index spěje k ziskům přes dvě procenta.

V optimistické náladě do dnešní seance vstoupily i akcie ve Spojených státech. Index S&P 500 přidává jedno procento. Pokud se mu zisky podaří udržet, rovněž si za celý týden připíše více jak dvě procenta.

Pražský parket uzavřel v zisku 0,5 %. Avast, Komerční banka a Kofola byly jedinými propadlíky. Největší zisky si dnes připsaly akcie mediální skupiny CME, což je možná v kontextu zrušeného prodeje slovinských aktiv překvapením z toho pohledu, že oddlužování firmy nebude pokračovat tak rychle, jak by prodej umožnil.

Na druhou stranu Slovinsko vygenerovalo za tři kvartály loňského roku OIBDA ve výši 20,8 mil. USD, což je velmi slušný a porovnatelný výsledek s ostatními segmenty, na což jsme v minulých letech zvyklí nebyli. To tak nakonec mohlo přesvědčit investory, že i Slovinsko svými zisky přispěje k dalšímu oddlužování. Stávající ceny akcií firmy stále vidíme jako atraktivní pro nákup. Za celý týden si pražský index PX polepšil o 0,9 %, když se mu podařilo vymazat jednoprocentní ztráty z pondělní seance.

Miroslav Frayer
Komerční banka