Pondělí 20. září. Svátek má Oleg.

ČLFA slaví 25 let

Banky 13.09.2016 | 12:16 1 Komentář

Objem leasingových obchodů členských firem dosáhl téměř 1,7 bilionu korun

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA), která sdružuje největší poskytovatele leasingu, účelových úvěrů a factoringu, slaví 25. výročí založení.

První členská schůze jedné z našich nejstarších finančních oborových institucí proběhla 17. září 1991. Tehdy zastřešovala leasingové firmy z celého Československa a nesla název Asociace leasingových společností ČSFR.

„Po celou dobu své existence asociace usiluje o nediskriminační a co nejvhodnější legislativní prostředí pro rozvoj trhu bez zbytečných administrativních zábran. Od samého počátku jsme respektovaným partnerem pro orgány státu i pro instituce z dalších částí finančního trhu,“ říká předseda představenstva ČLFA Libor Bosák.

Od roku 1991 do současnosti financovaly členské společnosti asociace prostřednictvím leasingu investice do strojů, zařízení a dopravních prostředků v objemu 1,56 bilionu korun (měřeno výší pořizovacích cen bez DPH). Dosavadní objem leasingu nemovitostí činí 122 miliard korun.

V souladu s úpravami legislativního rámce a s přirozeným vývojem finančního trhu docházelo postupně ke změnám ve struktuře nabídky členských společností. Původně jediný produkt – leasing – začaly doplňovat a částečně nahrazovat jiné nástroje, zejména podnikatelské úvěry. Koncem 90. let navíc asociace rozšířila svou působnost na oblast spotřebitelských úvěrů. Od roku 2001 poskytli členové asociace klientům prostřednictvím podnikatelských úvěrů přes 340 miliard korun a pomocí spotřebitelských úvěrů více než 513 miliard korun.

Od roku 2005 se členská základna ČLFA rozšířila o factoringové společnosti. Celková výše pohledávek, které klienti od té doby formou factoringu postoupili na členy ČLFA, dosáhla 1,42 bilionu korun.

Současný název, který reflektuje zmiňovaný vývoj, používá asociace od roku 2005. V souladu s konsolidací finančního trhu se vyvíjela i členská základna – od šesti zakládajících členů přes 129 členských firem na konci 90. let až po současných čtyřicet.

„Asociace dnes sdružuje rozhodující hráče na trhu. Jde vesměs o dceřiné společnosti bank, což je trošku paradoxní vzhledem k tomu, že občas je sektor, v němž naši členové působí, nepřesně nazýván jako nebankovní,“ upozorňuje Libor Bosák.

Tisková zpráva: Česká leasingová a finanční asociace

Jeden komentář: “ČLFA slaví 25 let”

1. Mr Carter Collins napsal:

Mé jméno je pan Carter Collins, Jsem soukromý věřitel, který rozdávat
    půjčku na soukromé i firemní osob. Už jste byla odmítnuta
    tolika bank? Potřebujete finance založit podnik? Dělat
    budete potřebovat finance na rozšíření svého podnikání? Nebo budete potřebovat
    osobní půjčka?. kontaktujte nás :: cartercreditu­nionoffer.lin­k@gmail.com

Dlužníci DATA FORM

1. Vaše jméno: