Sobota 10. dubna. Svátek má Darja.

ČLFA podporuje posílení regulace trhu se spotřebitelskými úvěry

Banky 15.01.2015 | 10:49 0 Komentářů

Hranici 5000 korun pro aplikaci zákona o spotřebitelském úvěru je třeba snížit nebo zrušit (Tisková zpráva: Česká leasingová a finanční asociace)

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) vítá, že jedním ze základních východisek ministerstva financí při přípravě návrhu nového zákona o úvěrech je posílení regulace nebankovního trhu se spotřebitelskými úvěry. ČLFA přitom sdružuje poskytovatele třetiny všech spotřebitelských úvěrů s výjimkou hypoték. V roce 2013 uzavřely členské společnosti ČLFA, vesměs dceřiné společnosti bank, přes 930 000 nových spotřebitelských úvěrů, loni šlo o obdobný počet.

Zpřísnění podmínek pro poskytování spotřebitelských úvěrů nebankovními subjekty a pro účinný dohled nad jejich činností požaduje po vládě také Poslanecká sněmovna. Asociace vnímá rozhodnutí sněmovny jako opatření proti nezodpovědným postupům při úvěrování spotřebitelů a proti nekalým praktikám na trhu, které vedou k předlužení řady domácností a k nežádoucím kriminálním i sociálním jevům.

Podle ČLFA je účelné zpřísnit pravidla pro poskytovatele spotřebitelských úvěrů stanovením profesních požadavků i záruk pro jejich důvěryhodnost a stabilitu, a to včetně náležité kapitálové vybavenosti. Asociace zároveň požaduje odstranění dosavadní dvoukolejnosti dohledu nad poskytovateli spotřebitelských úvěrů ze strany ČOI a ČNB s tím, že podporuje jeho koncentraci v ČNB.

ČLFA doporučuje, aby byla snížena či zcela zrušena spodní hranice pro aplikaci současného zákona o spotřebitelském úvěru, který se nevztahuje na úvěry pod 5000 korun. Úprava práv a povinností obou stran spotřebitelského úvěru by se měla vztahovat i na menší úvěry, jejichž kumulace, úročení a způsoby prodeje mohou být, a často jsou, pro spotřebitele rizikem. Podle asociace zároveň nejsou důvody pro rozšíření aplikace stávajícího či budoucího zákona na úvěry pro podnikatelské subjekty. Ty vystupují při sjednávání, čerpání a splácení úvěrů s věřiteli v rovném postavení.

ČLFA zároveň navrhuje, aby při přípravě nového zákona o úvěrech byly odstraněny nedostatky současného zákona o spotřebitelském úvěru – např. aby byly legislativně přesněji a podrobněji vymezeny podmínky a případné sankce při neuvedení některých informací požadovaných zákonem. Asociace rovněž považuje za žádoucí, aby věřitelé v zájmu odpovědného úvěrování mohli zjišťovat úvěryschopnost klientů, a to zejména ověřováním informací z úvěrových registrů garantovaných státem.

ČLFA je připravena aktivně se podílet na posílení regulace trhu se spotřebitelskými úvěry a poskytnout státním orgánům potřebné informace, zkušenosti a stanoviska.