Neděle 18. dubna. Svátek má Valérie.

ČLFA: Podnikatelé začali více investovat do strojů

Investice 16.03.2015 | 12:53 0 Komentářů

15 tisíc strojů a zařízení financovaných v roce 2014 podpoří ekonomický růst (Tisková zpráva: Česká leasingová a finanční asociace)

Přesně 14 774 strojů a zařízení loni profinancovaly členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) tuzemským firmám. Prostřednictvím svých produktů – podnikatelských úvěrů a finančního či operativního leasingu – jim na ně poskytly 22,4 miliardy korun, tedy o 19,1 % více než v roce 2013, kdy na 14 177 strojů a zařízení uvolnily 18,8 miliardy korun.

Téměř 20% meziroční nárůst celkové výše poskytnutých finančních prostředků v kategorii strojů a zařízení je dalším potvrzením hospodářského oživení. „Mnoho podnikatelů začalo v loňském roce realizovat investice, které v době recese nebyly odůvodněny poptávkou. Firmy tehdy neviděly svou nejbližší budoucnost růžově. Loni se tento převládající investiční pesimismus téměř vytratil. Výsledkem je, mimo jiné, takřka patnáct tisíc profinancovaných strojů a zařízení, výrobních prostředků, které přispějí k dalšímu růstu ekonomiky,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která vyjma bank sdružuje všechny největší poskytovatele firemního financování u nás.

V sektoru strojů a zařízení měli loni podnikatelé největší zájem o financování zemědělských nebo lesnických strojů (členové ČLFA jich profinancovali 4411), následovala manipulační či skladovací technika (3015) a poté kovoobráběcí, případně jiné obráběcí stroje (1820). Nejoblíbenějším finančním nástrojem přitom byl podnikatelský úvěr (celkem 9181 smluv) před finančním leasingem (3326 smluv) a operativním leasingem (2267 smluv).

„Škoda, že se finanční leasing u nás potýká se specifickým znevýhodněním, kdy je jeho délka vázána na dobu odpisování financované věci. Kdyby se tento handicap podařilo odstranit, mohl by podnikatelům i celé ekonomice pomoci ještě více,“ dodává Jiřina Tapšíková.

Strojům a zařízením pravidelně náleží více než čtvrtinový podíl v přehledu komodit, které členové ČLFA v podnikatelské sféře financují, loni to bylo 28,6 %. Nejvíce peněz členské firmy dlouhodobě poskytují na financování aut.