CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

06. 08. 2021

ČLFA: Objem nebankovního financování v 1. pololetí meziročně vzrostl o 22,2 % na 84,44 mld. Kč

• Výše profinancovaných firemních investic stoupla o 24,3 %
  • Objem prostředků poskytnutých pomocí factoringu se zvýšil o 28,4 %
  • Domácnosti si půjčily o 4,1 % peněz více
  • Úvěry či leasingy na silniční dopravní prostředky narostly o 30,4 %

Praha 6. srpna 2021. Objem nebankovního financování firem a domácností realizovaný členskými společnostmi České leasingové a finanční asociace (ČLFA) se v prvním pololetí letošního roku meziročně zvýšil o 22,2 % na 84,44 miliardy korun. Prostřednictvím leasingu nebo úvěrů poskytli členové ČLFA firmám a domácnostem 57,98 miliardy korun. Dalších 26,46 miliardy získali podnikatelé na financování provozu formou factoringu. Ve většině sledovaných kategorií dosáhla členská základna asociace dokonce lepších výsledků než v prvním pololetí předkrizového roku 2019.

„Po loňském poklesu způsobeném koronavirovou krizí nastalo výrazné oživení. Dynamické navýšení obchodů jsme zaznamenali v oblasti financování podnikatelů, především pak ve financování firemních aut. Je to však dáno zejména nárůstem průměrné profinancované částky neboli zdražováním automobilů, a to jak nových, tak ojetých. Poptávka klientů se zčásti přesouvá od nových vozidel k mírně ojetým, vedle toho registrujeme zvýšený zájem o financování prémiových aut. Na automobilovém trhu pozorujeme i rizika spojená s omezením výroby v důsledku nedostatku mikročipů,“ říká Jana Hanušová, předsedkyně představenstva ČLFA. Asociace sdružuje 39 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního prvního pololetí 245,93 miliardy korun, ve srovnání s koncem loňského roku stagnovaly.

Oblast financování podnikatelských investic dosáhla v letošním prvním pololetí meziročního nárůstu o 24,3 % při objemu 46,32 miliardy korun. Pomocí operativního leasingu bylo realizováno 17,5 % těchto investic. Celková hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu se meziročně zvýšila o 27,2 % na 108,16 miliardy korun. Výše prostředků poskytnutých firmám v rámci factoringu stoupla o 28,4 % na 26,46 miliardy.

V kategorii financování domácností asociace vykázala zvýšení celkového objemu obchodů o 4,1 % na 11,66 miliardy korun.

Jako obvykle i v prvním pololetí letošního roku uzavřeli členové ČLFA nejvíce kontraktů na financování aut. Na silniční dopravní prostředky poskytli 34,36 miliardy korun, o 30,4 % více než ve stejném období roku 2020. Z toho 15,13 miliardy bylo určeno na pořízení 27 022 nových osobních vozů. Objem prostředků určených na financování nových osobních automobilů meziročně stoupl o 26,3 % a počet těchto vozidel o 8,2 %. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 24 % všech nových osobních vozů prvně registrovaných v České republice v letošním prvním pololetí.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v prvním pololetí roku 2021 podle účelu investování (srovnání se stejným obdobím roku 2020)

celkový objem v mld. Kč

(1. pololetí 2021)

celkový objem v mld. Kč

(1. pololetí 2020)

změna v %

financování podnikatelských investic

(finanční a operativní leasing,

podnikatelské úvěry, leasing nemovitostí)

46,32 37,26 +24,3 %

financování firemního provozu

(factoring)

26,46 20,61 +28,4 %

financování domácností

(spotřebitelské úvěry,

spotřebitelský leasing)

CELKEM

+4,1 %

+22,2 %

Pozn.: Údaje za factoring poskytla Asociace factoringových společností České republiky.

Podrobnější výsledky za jednotlivé sektory najdete na následujících stranách.