CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

18. 08. 2020

ČLFA: Objem leasingu, nebankovních úvěrů a factoringu klesl v 1. pololetí meziročně o 20,4 % na 71,30 mld. Kč

Pokles akceleroval ve druhém čtvrtletí pod vlivem koronavirové krize.

• Objem financování podnikatelských investic klesl během prvního pololetí meziročně o 23,8 %
  • Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu se snížila o 3,2 %
  • Domácnosti si půjčily o 16,2 % méně peněz
  • Počet profinancovaných nových osobních aut se zmenšil o 27,6 %
  • Na operativní leasing připadla pětina firemních investic

Praha 18. srpna 2020. Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v prvním pololetí letošního roku firmám či domácnostem prostřednictvím leasingu a úvěrů 50,68 miliardy korun, meziročně o 22,2 % méně. Dalších 20,62 miliardy získali podnikatelé na financování provozu formou factoringu. V souhrnu tak objem nebankovního financování firem a domácností poklesl o 20,4 % na 71,30 mld. Kč.

Pokles akceleroval ve druhém čtvrtletí. Koronavirová krize postihla všechny segmenty nebankovního trhu, některé z nich hlásí výrazné snížení nově uzavíraných obchodů. Například objem financování nových osobních automobilů se v samotném druhém čtvrtletí zmenšil ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 35,5 %, financování podnikatelských investic pokleslo o 27,9 % a financování spotřebitelů o 20,6 %.

„Ukazuje se, že ochranná opatření namířená proti šíření nemoci covid-19 výrazně ovlivnila finanční plány jak firem, tak domácností. Zásadní nyní bude, jak rychle se podaří obnovit jejich důvěru v další vývoj, a tedy i chuť investovat. V této souvislosti bychom přivítali podporu investičních aktivit ze strany státu, která dosud chybí, a to například v oblasti prodeje vozidel nebo obměny progresivních technologií formou dočasného zkrácení doby odpisování či dočasného snížení DPH,“ říká Jiří Matula, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 44 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 71,30 miliardy korun poskytnutých členy ČLFA během letošního prvního pololetí bylo 60,10 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 11,20 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního prvního pololetí 266,65 miliardy korun, ve srovnání s koncem loňského roku stagnovaly.

Oblast financování podnikatelských investic vykázala v letošním prvním pololetí meziroční pokles o 23,8 % při objemu 39,48 miliardy korun. Operativním leasingem byla realizována pětina těchto investic.

Celková hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu se meziročně snížila o 3,2 % na 85,05 miliardy korun. Výše prostředků poskytnutých klientům v rámci factoringu poklesla o 15,8 % na 20,62 miliardy korun.

V kategorii financování domácností zaznamenala asociace snížení celkového objemu obchodů o 16,2 % na 11,20 miliardy korun.

I přes prudký pokles prodejů automobilů uzavřeli členové ČLFA v prvním pololetí letošního roku nejvíce kontraktů na financování aut. Na silniční dopravní prostředky poskytli 28,07 miliardy korun, o 27 % méně než ve stejném období roku 2019. Z toho 13,11 miliardy bylo určeno na pořízení 27 181 nových osobních vozů. Objem prostředků určených na nová osobní vozidla se meziročně snížil o 22,1 % a počet těchto financovaných aut o 27,6 %. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 28,4 % všech nových osobních automobilů prvně registrovaných v České republice v prvním pololetí roku 2020.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v prvním pololetí roku 2020 podle účelu investování (srovnání se stejným obdobím roku 2019)

celkový objem v mld. Kč

(1. pololetí 2020)

celkový objem v mld. Kč

(1. pololetí 2019)

změna v %

financování podnikatelských investic

(finanční a operativní leasing,

podnikatelské úvěry, leasing nemovitostí)

39,48 51,79 -23,8 %

financování firemního provozu

(factoring)

20,62 24,48 -15,8 %

financování domácností

(spotřebitelské úvěry,

spotřebitelský leasing)

CELKEM

-16,2 %

-20,4 %

Pozn.: Údaje za factoring poskytla Asociace factoringových společností České republiky.

Tisková zpráva ČLFA