Úterý 15. června. Svátek má Vít.

Členové ČLFA půjčili v prvním čtvrtletí na auta o 41 % více peněz než loni

Banky 31.05.2016 | 15:14 0 Komentářů

V prvním čtvrtletí letošního roku razantně vzrostla poptávka po financování automobilů pomocí leasingu a účelových úvěrů. Vyplývá to z podrobných statistik České leasingové a finanční asociace (ČLFA). Její členové v letošních prvních třech měsících poskytli klientům z řad firem a domácností na nové i ojeté osobní či užitkové automobily 13,69 miliardy korun, to je o 40,6 % více než ve stejném období loňského roku. (Tisková zpráva: Česká leasingová a finanční asociace)

Na nové vozy bylo určeno 11 miliard korun a na ojeté 2,69 miliardy. Firmy si v prvním čtvrtletí půjčily u členských společností ČLFA na automobily meziročně o 45 % více peněz a domácnosti o 26,6 %. Zatímco objem prostředků poskytnutých na pořízení nových vozů meziročně vzrostl o 53,6 %, v případě ojetin šlo pouze o 4,7% navýšení.

„Jde o typický projev rostoucí ekonomiky. Podniky i domácnosti jsou optimistické ohledně svých finančních výhledů a z toho plyne jejich odváženější přístup k investicím,“ říká předseda představenstva ČLFA Libor Bosák.

V nejsledovanější skupině nových osobních vozidel roste mezi podnikatelskými subjekty i mezi spotřebiteli zájem o operativní leasing. Zvláště ve firemní sféře došlo letos v tomto ohledu ke skokovému nárůstu: v prvních třech měsících členové ČLFA poskytli firmám na nová osobní auta prostřednictvím operativního leasingu 4,19 miliardy korun, to je o 221 % více než ve stejném období loni. Operativní leasing se tak v této kategorii stal převládajícím finančním produktem. Domácnostem poskytly členské firmy asociace na nové osobní vozy prostřednictvím operativního leasingu 662 milionů korun, meziročně o 60,2 % více.

„Předpokládáme, že tento trend bude po vzoru západních ekonomik nadále pokračovat,“ doplňuje Libor Bosák.