Neděle 21. října. Svátek má Brigita.

Členové ČLFA poskytli v 1. čtvrtletí firmám nebo domácnostem 52,09 mld. Kč, meziročně o 4,6 % více

Banky 16.05.2018 | 12:20 0 Komentářů

Domácnosti si půjčily o 6,5 % více peněz než loni. Oblast financování firemních investic meziročně poklesla o 2,7 %. Výše prostředků poskytnutých v rámci factoringu vzrostla o 14,7 %. Nejvíce financí bylo určeno na automobily. Na nová osobní vozidla šlo o 3,6 % více prostředků než před rokem.

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvním čtvrtletí letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 52,09 miliardy korun, to je o 4,6 % více než ve stejném období roku 2017. Z celkového objemu bylo 44,19 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a dalších 7,90 miliardy na financování zboží, služeb a investic pro domácnosti.

Souhrnné pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního března 260,58 miliardy korun. Členské firmy v letošním prvním čtvrtletí uzavřely 153 603 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci tohoto období spravovaly 1 293 827 aktivních smluv.

„Oproti vývoji v loňském roce jsme pozorovali příznivější výsledek v oblasti financování domácností. Je to důkaz přetrvávající silné spotřebitelské důvěry, kterou stimuluje dobrá kondice české ekonomiky i historicky nízká nezaměstnanost,“ říká Libor Bosák, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 41 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Oblast financování podnikatelských investic vykázala mírné snížení o 2,7 % při celkovém objemu 24,64 miliardy korun. Důvodem statistického poklesu však byla změna metodiky vykazování u jedné velké členské společnosti. Třicet procent firemních investic bylo realizováno pomocí operativního leasingu.

Dařilo se factoringu. Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské firmy ČLFA se meziročně zvýšila o 12,3 % na 35,91 miliardy korun, objem prostředků poskytnutých klientům v rámci factoringu vzrostl o 14,7 % na 19,55 miliardy.

Meziroční nárůst o 6,5 % na 7,90 miliardy korun asociace zaznamenala v oblasti financování domácností. Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 5,9 % na 6,96 miliardy korun, objem spotřebitelského leasingu o 11,9 % na 0,94 miliardy korun.

Nejvíce kontraktů členské firmy ČLFA jako obvykle uzavřely na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytly v prvním čtvrtletí letošního roku 21,33 miliardy korun, z toho 11,59 miliardy korun bylo určeno na pořízení 29 503 nových osobních vozů. Objem prostředků určených na nová osobní vozidla tak vzrostl o 3,6 %, počet těchto automobilů se zvýšil o 7,5 %. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 43,5 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice během úvodního čtvrtletí roku.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v prvním čtvrtletí roku 2018 podle účelu investování (srovnání se stejným obdobím roku 2017)

celkový objem v mld. Kč

(1. čtvrtletí 2018)

celkový objem v mld. Kč