Sobota 18. září. Svátek má Kryštof.

Členové ČLFA poskytli v 1. čtvrtletí firmám a domácnostem 49,19 mld. Kč, meziročně o 1,6 % více

Investice 20.05.2019 | 10:48 0 Komentářů

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvním čtvrtletí letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 49,19 miliardy korun, tedy o 1,6 % více peněz než ve stejném období roku 2018. Souhrnné pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního března 253,07 miliardy korun.

„Zatímco v oblasti financování firem jsme zaznamenali meziroční růst, v kategorii spotřebitelského financování došlo naopak ke snížení celkových objemů. Hlavní příčinou je vývoj na automobilovém trhu, který se potýká s poměrně výrazným poklesem prodejů,“ říká Jiří Matula, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 44 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 49,19 miliardy korun bylo 43,08 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 6,11 miliardy na financování zboží, služeb a investic pro domácnosti.

Oblast financování podnikatelských investic vykázala růst o 1,8 % při celkovém objemu 22,52 miliardy korun. Čtvrtina firemních investic byla realizována pomocí operativního leasingu.

Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské firmy ČLFA se meziročně zvýšila o 2,9 % na 36,95 miliardy korun, objem prostředků poskytnutých klientům v rámci factoringu vzrostl o 5,2 % na 20,56 miliardy.

Meziroční pokles o 9,7 % na 6,11 miliardy korun asociace zaznamenala v oblasti financování domácností. Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 8,5 % na 5,96 miliardy korun, objem spotřebitelského leasingu o 40,1 % na 0,15 miliardy korun.

Nejvíce kontraktů členské firmy ČLFA jako obvykle uzavřely na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytly v prvním čtvrtletí letošního roku 16,98 miliardy korun, z toho bylo 7,31 miliardy určeno na pořízení 16 367 nových osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 27,5 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice během úvodního čtvrtletí roku.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v prvním čtvrtletí roku 2019 podle účelu investování (srovnání se stejným obdobím roku 2018)

celkový objem v mld. Kč

(1. čtvrtletí 2019)

celkový objem v mld. Kč

(1. čtvrtletí 2018)

změna v %

financování podnikatelských investic

(finanční a operativní leasing,

podnikatelské úvěry, leasing nemovitostí)

22,52 22,12 +1,8 %

financování firemního provozu

(factoring)

20,56 19,55 +5,2 %

financování domácností

(spotřebitelské úvěry,

spotřebitelský leasing)

CELKEM

-9,7 %

+1,6 %

Pozn.: Výsledky za první čtvrtletí 2018 byly pro potřeby meziročního srovnání a objektivního zmapování trendů na trhu přepočítány tak, aby odpovídaly aktuální členské základně asociace.

Tisková zpráva ČLFA