Čtvrtek 21. ledna. Svátek má Běla.

Členové ČLFA poskytli v 1. čtvrtletí firmám nebo domácnostem 49,8 mld. Kč, meziročně o 12,9 % více

Banky 13.05.2017 | 14:18 0 Komentářů

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvním čtvrtletí letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 49,80 miliardy korun, to je o 12,9 % více než ve stejném období roku 2016. Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního března 247,20 miliardy korun.

Celkový nárůst byl tažen firemní sférou. V oblasti financování podnikatelských investic jsme zaznamenali navýšení obchodů o 13,6 %. To je velmi dobrá zpráva z hlediska celé ekonomiky, protože naznačuje dobrou kondici firem i jejich optimismus ohledně dalšího vývoje,“ říká Libor Bosák, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 41 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 49,80 miliardy korun bylo 42,38 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 7,42 miliardy na financování zboží, služeb a investic pro domácnosti. Členské firmy ČLFA v letošním prvním čtvrtletí uzavřely 162 293 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci tohoto období spravovaly 1 335 887 aktivních smluv.

Výrazný nárůst zaznamenala oblast financování podnikatelských investic při celkovém objemu 25,33 miliardy korun, z toho:

• výše leasingů realizovaných členy ČLFA dosáhla 13,51 miliardy korun a meziročně vzrostla o 10,7 % (měřeno výsledky patnácti největších firem); opět se přitom zvýšil podíl operativního leasingu na leasingovém trhu v podnikatelské sféře, jestliže v loňském prvním čtvrtletí tento podíl činil 58,3 %, letos to bylo 62,4 %

• objem podnikatelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA vykázal rovněž významný meziroční nárůst, a to o 18,7 % na 11,82 miliardy korun (také zde jde o trend vypočtený z výsledků patnácti vedoucích společností)

Dařilo se také factoringu. Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské firmy ČLFA se meziročně zvýšila o 19 % na 31,98 miliardy korun, objem prostředků poskytnutých klientům v rámci factoringu vzrostl o 17,1 % na 17,05 miliardy.

Mírný meziroční nárůst o 2,3 % asociace zaznamenala v oblasti financování domácností. Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA v prvním čtvrtletí dosáhl takřka stejné úrovně jako loni, konkrétně 6,58 miliardy korun, což značí meziroční zvýšení o 0,2 %. Objem spotřebitelského leasingu stoupl o 21,7 %, i když z mnohem nižšího základu – členové ČLFA jeho prostřednictvím poskytli domácnostem 0,84 miliardy korun.

Nejvíce kontraktů členské firmy ČLFA jako obvykle uzavřely na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytly v prvním čtvrtletí letošního roku 20,62 miliardy korun, z toho 11,19 miliardy korun bylo určeno na pořízení 27 435 nových osobních vozů. Objem prostředků určených na nová osobní vozidla tedy vzrostl o 14,1 %, počet těchto automobilů se zvýšil o 9,3 %. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 40,3 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice během úvodního čtvrtletí roku.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v prvním čtvrtletí roku 2017 podle účelu investování (srovnání se stejným obdobím roku 2016)

celkový objem v mld. Kč

(1 Q 2017)

celkový objem v mld. Kč

(1 Q 2016)

změna v %

financování podnikatelských investic

(finanční a operativní leasing,

podnikatelské úvěry, leasing nemovitostí)

+13,6 %

financování firemního provozu

(factoring)

+17,1 %

financování domácností

(spotřebitelské úvěry,

spotřebitelský leasing)

CELKEM

+2,3 %

+12,9 %

Podrobnější výsledky za jednotlivé sektory najdete na následujících stránkách.

Tisková zpráva: ČLFA