Neděle 23. února. Svátek má Svatopluk.

Členové ČLFA loni poskytli leasingy a úvěry za 132,21 mld. Kč. Dalších 25,36 mld. Kč klienti čerpali pomocí factoringu

Celkový objem prostředků poskytnutých podnikům i domácnostem meziročně stoupl o 3,5 % na 157,57 mld. Kč

• Oblast financování podnikatelských investic vzrostla o 4,5 %
  • Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu se zvýšila o 5,5 %
  • Domácnosti si půjčily o 0,4 % více peněz než v roce 2018
  • Objem financí určených na nová osobní auta mírně poklesl o 0,9 %
  • Na operativní leasing připadlo 23,7 % firemních investic

Praha 12. února 2020. Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v roce 2019 firmám či domácnostem prostřednictvím leasingu a úvěrů 132,21 miliardy korun. Dalších 25,36 miliardy získali podnikatelé na financování provozu formou factoringu. Celkově tak objem financování firem a domácností meziročně vzrostl o 3,5 % na 157,57 mld. Kč.

„V roce 2019 jsme zaznamenali růst jak ve financování firemních investic, tak v oblasti financování domácností. Je to velice pozitivní zpráva, protože naše členské společnosti se loni musely potýkat s poklesem na trhu s novými osobními vozidly, která jsou pro ně klíčovou komoditou. V podnikatelské sféře byla tahounem růstu kategorie financování strojů a zařízení,“ říká Jiří Matula, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 44 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 157,57 miliardy korun bylo 129,62 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 27,95 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci loňského roku 266,61 miliardy korun, za rok tak vzrostly o 3,5 %.

Oblast financování podnikatelských investic vykázala meziroční růst o 4,5 % při objemu 104,26 miliardy korun. Operativním leasingem bylo realizováno 23,7 % těchto investic.

Celková hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu loni vzrostla o 5,5 % na 183,98 miliardy korun. Výše prostředků poskytnutých klientům v rámci factoringu meziročně stoupla o 3,1 % na 25,36 miliardy korun.

V kategorii financování domácností asociace zaznamenala zvýšení celkového objemu obchodů o 0,4 % na 27,95 miliardy korun. Výše spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA dosáhla 27,06 miliardy korun, což představuje meziroční navýšení o 0,4 %. Objem spotřebitelského leasingu klesl o 0,2 % na 0,89 miliardy korun.

Členové ČLFA uzavřeli v loňském roce nejvíce kontraktů na financování aut. Na silniční dopravní prostředky poskytli 75,73 miliardy korun, o 0,5 % méně než v roce 2018. Z toho 34,35 miliardy bylo určeno na pořízení 73 029 nových osobních vozů. Objem prostředků určených na nové osobní automobily se meziročně snížil o mírných 0,9 %, počet těchto vozidel však poklesl o 10 %. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 29,2 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice v roce 2019.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých v roce 2019 (srovnání s rokem 2018)

celkový objem v mld. Kč

(2019)

celkový objem v mld. Kč

(2018)

změna v %

financování podnikatelských investic

(finanční leasing včetně podnikatelských úvěrů, operativní leasing, leasing nemovitostí)

104,26 99,81 +4,5 %

financování firemního provozu

(factoring)

25,36 24,60 +3,1 %

financování domácností

(spotřebitelské úvěry,

spotřebitelský leasing)

CELKEM

+0,4 %

+3,5 %

Pozn.: Výsledky za rok 2018 byly pro potřeby meziročního srovnání a objektivního zmapování trendů na trhu přepočítány tak, aby odpovídaly aktuální členské základně asociace. Údaje za factoring poskytla Asociace factoringových společností České republiky.

Tisková zpráva ČLFA

Tweet 20