Středa 21. října. Svátek má Brigita.

Citi pomáhá kapitálovému trhu v ČR a Burze cenných papírů Praha

Citibank Europe plc nabízí od letošního listopadu nové služby „Clearing Agent“ a „General Clearing Member“ určené pro mezinárodní brokerské společnosti na Burze cenných papírů Praha (BCPP). Díky Citibank se tak mohou tyto společnosti soustředit výhradně na své hlavní obchodní aktivity a využít infrastruktury a propojenosti trhu, aniž by musely být přímo členem Centrálního depozitáře cenných papírů (CDCP).

Burza cenných papírů Praha učinila výrazné kroky k tomu, aby byl český finanční trh přístupný i pro mezinárodní finanční komunitu, a tyto služby tak přispějí k budoucímu růstu českého kapitálového trhu,“ řekl Sanjiv Sawhney, šéf Securities a Fund Services v Citibank pro oblast EMEA.

„Jsme velmi rádi, že Citi nyní nově s touto službou přichází,“ říká Petr Koblic, generální ředitel holdingu CEE Stock Exchange Group a Burzy cenných papírů Praha a dodává: „Tyto nové služby od Citi mohou hrát důležitou roli při rozhodování velkých obchodníků s cennými papíry, kteří mají zájem být členy BCPP, ale kvůli technickým předpokladům či administrativní náročnosti nemohou být členem CDCP, a potřebují tak svého externího Clearingového agenta, aby u nás mohly obchodovat. Věříme, že tento krok přiláká na pražskou burzu další velké mezinárodní obchodníky.“

Uvedením těchto nových služeb na český trh se portfolio služeb Citi v oblasti clearingu a finančního vyrovnání rozšíří do 13 zemí regionu EMEA (Evropa, Střední Východ a Afrika). Citibank tak nadále pokračuje ve svém závazku poskytovat klientům přístup k trhům na různých místech regionu.