CZK/€ 25.265 +0,14%

29. 06. 2018

Subjekty:

Čína zmírňuje investiční bariéry

• Energetická skupina ČEZ dnes večer plánovaně odstaví druhý temelínský blok. Důvodem jsou kontroly zařízení a výměna paliva. Odstávka by měla trvat dva měsíce.
  • Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit poklesem.
  • Dnes bude v eurozóně zveřejněn první odhad inflace za červen. Ta by se měla pohybovat na úrovni 2 %. V Americe se dočkáme dat o příjmech a výdajích domácností za květen či deflátoru soukromé spotřeby.
  • Société Générale snížila doporučení na Držet pro belgickou pojišťovnu Ageas.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily včerejší obchodní seanci v ziscích. Na trzích chyběly negativní zprávy o opětovném uvalování dovozních cel či jiných obchodních bariér. Index Dow Jones vzrostl o 0,4 %, S&P 500 posílil o 0,6 % a technologický Nasdaq získal 0,8 %. Nejlépe se dařilo telekomunikačním firmám, které posílily o 2,3 %. S odstupem je následovaly technologické firmy (+1,1 %) a finanční instituce (+0,9 %). Nedařilo se jen dvěma sektorům, a to energetickému (-0,1 %) a utilitám, které zakončily obchodování ztrátou dvou setin procenta.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu v závěru dnešního obchodování jsou převážně v ziscích. Ty se pohybují v rozpětí od 0,1 do 2,4 %. Za těmito růsty stojí především aktivita Číny, která snížila množství sektorů, u nichž omezovala zahraniční investice. Jedná se o stavbu lodí, letadel, komerční banky, elektrické rozvodné sítě či pěstování určitých zemědělských plodin. Současně se Čína zavázala, že odstraní vlastnické limity z finančního sektoru do roku 2021 a z automobilového sektoru do roku 2022. Díky tomu také čínské trhy rostou nejvíce, a to o 1,4 až 2,4 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který roste o 0,1 %, se daří sektoru utilit (+0,5 %) či technologickým firmám (+0,4 %). Naopak ztrátově ukončují obchodování především energetické společnosti (-0,6 %).

Jiří Kostka, ekonomický a strategický výzkum