CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

05. 03. 2021

Chaos kvůli brexitu nadále zaměstnává investory

Brexit je i nadále pro mnoho britských investorů, ať bydlí ve Spojeném království nebo mimo něj, důvodem k velkým obavám. Někteří poskytovatelé finančních služeb dali výpověď u účtů, stáhli kreditní karty nebo přestali dokupovat britské fondy do spořících plánů. „S takovou situací by před několika lety nikdo nepočítal“, říká Sabine Said, výkonná viceprezidentka společnosti Moventum S.C.A. „Nyní je to realitou a mnoho klientů přemýšlí, kde a jak mohou svoje aktiva natrvalo bezpečně umístit.“

V uplynulých měsících se silně zvýšily především poptávky Britů, kteří pracují v Evropě nebo kdekoliv na světě a občanů EU ve Spojeném království. „Přinášíme osvětu“, říká Said. „Někteří investoři mají kvůli událostem na trhu poprvé za několik let pocit, že se opět musejí aktivně zabývat svými úsporami, investicemi nebo zabezpečením na stáří.“ Britský trh je přitom neklidný nejen kvůli přímým vlivům brexitu. U některých britských fondových a zprostředkovatelských platforem se kromě toho mění poměry a tím vzniká u klientů další nejistota.

„Pozorujeme, že mnoho klientů nyní dělí svá aktiva, zde vidíme velké přírůstky“, říká Said. „To má také co dělat s tím, že naše sídlo v Lucembursku je velmi silná finanční páka v srdci Evropy – samozřejmě i ve Velké Británii.“ Proto není nutné se obávat poklesů – ať to půjde dál s brexitem nebo i s možným skotským referendem o nezávislosti jakkoliv.

Jako finanční uzel je Lucembursko zaměřeno na mezinárodní obchod více než téměř kdekoli jinde. „Máme zde přísné, ale v praxi velmi dobře aplikovatelné předpisy, které jsou kompatibilní s mnoha různými právními systémy na celém světě“, říká Said. Vzhledem k často existujícímu mezinárodnímu propojení ve struktuře firem je to velká výhoda. „Vidíme velkou poptávku po řešeních, která lidem umožňují převést své důchodové úspory, stejně jako jejich bankovní účty, a to navzdory mezinárodní práci a souvisejícímu přemístění.“

Zatímco založit bankovní účet jde v zásadě rychle, jednotlivci se zdráhají dotknout například penzijních plánů nebo produktů pro budování aktiv třeba kvůli možným daňovým nevýhodám. „U společnosti Moventum to vidíme také v naší práci pro velké mezinárodní podniky“, říká Said. „Spravujeme portfolia pro klienty z nejrůznějších zemí a v nejrůznějších místech po celém světě, aby byli vždy dobře připraveni, kdyby se potřebovali přestěhovat.“

Účty u Moventa mohou být vedeny v mnoha hlavních měnách. Obchodní platforma, reporty a servisní centrum jsou vícejazyčné. „Moventum je jednou ze společností, která je nejvíce orientovaná na mezinárodní investory“, říká Said. „Mnoho mezinárodních klientů má u nás přístup ke správě aktiv, která má 18letou a nesmírně úspěšnou historii.“

Moventum proto poradcům nabízí vynikající, mezinárodně diverzifikovanou paletu produktů. „Jsme One-Stop-Shop se správou depozita, obchodem s cennými papíry a službami v oblasti správy aktiv“, říká Said. „A to pomáhá našim klientům na celém světě – i klientům z Velké Británie.“