Čtvrtek 16. září. Svátek má Ludmila.

ČEZ dnes posílá pražskou burzu vzhůru

Investice 22.11.2016 | 19:45 0 Komentářů

Těžařské společnosti dnes spolu s finančním sektorem táhnou evropské burzy, když oba sektory přidávají 1,6 % a přispívají tak k růstu indexu Stoxx Europe 600 o 0,5 %. Anglo American a BHP Billinton posilují přes 4 % a pomáhají těžařskému sektoru dosáhnout maximum od června 2015. Dnes se k růstu obrátily i energetické a síťové sektory, když BP a Total přidávají okolo 1,2 %, v reakci na pozitivní zprávy z OPEC o možném omezení těžby. Enel dnes vede evropské výrobce elektřiny a v reakci na oznámení o snižování nákladů a odprodej aktiv v hodnotě 3 mld. EUR jeho akcie rostou o 3,5 %.

Americké akcie dnes pokračují ve včerejších ziscích, když oba hlavní indexy pokořují historické hranice. Index S&P 500 přidává 0,2 % a lehce překračuje psychologickou hranici 2.200 bodů. Výrazně k tomu přispívá telekomunikační sektor, který přidává 1,2 %. Návratu realitního sektoru k růstu dnes pomáhá zpráva o výrazně vyšší úrovni prodejů starších bytů v USA, které dosáhly maxima od února 2007. Index Dow Jones Industrial roste o 0,3 % a na okamžik poprvé v historii překračuje hranici 19.000 bodů.

Pražská burza se dnes po včerejším přešlapování na místě vydala vzhůru a index PX rostl o 1 %. Nejvíce přidává energetická společnost ČEZ, jejíž akcie si připsaly 4,5 % v reakci na obnovený růst cen silové elektřiny v Německu. Akcie pojišťovací skupiny VIG, která dnes oznámila výsledky za třetí kvartál v souladu s ročními očekáváními, posílily o 2,8 % v dobrých vyhlídkách na slušnou dividendu. K dnešním premiantům se přidala i Kofola, jejíž akcie při extra malém zobchodovaném objemu rostly o 2,1 %. Společnosti CME a Stock Spirits dnes také posilovaly a to o 1,8 % a 1,6 %. Od větších zisků dnes pražskou burzu brzdily akcie O2, které ztratily 3,1 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Equity Analyst