CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

02. 07. 2018

CESTOVAT BEZ POJIŠTĚNÍ SE ODVÁŽÍ MÁLOKDO

Vyrazit na dovolenou a nepojistit se, to si dnes dovolí už málokdo. Jednorázové cestovní pojištění si sjednává přibližně 8 z 10 dovolenkářů.

Když Češi vyráží na dovolenou, většina z nich (84 %) si před odjezdem sjednává jednorázové cestovní pojištění, které v sobě zahrnuje krytí celé řady rizik typických pro cestování. Z aktuálního průzkumu pojistné služby Suri realizovaném agenturou Perfect Crowd na vzorku 510 respondentů vyplynulo, že lidé vedle jednorázového cestovního pojištění obecně nejčastěji sjednávají také nějakou formu úrazového pojištění (80 %), cestovní pojištění speciálně sjednané na dovolenou (77 %), pojištění léčebných výloh (76 %) nebo pojištění odpovědnosti za škodu (75 %).

Pokud lidé cestují na dovolenou autem, pak si cestovní pojištění sjedná dokonce 9 z 10 dovolenkářů (91 %), ale často si tato velká skupina lidí objednává i specifičtější pojištění, která obecně tak často využívaná nejsou. Jedná se například o pojištění storna cesty (90 %), pojištění zavazadel (81 %), pojištění na rizikové sporty (70 %), pojištění pro cestování autem (71 %) nebo havarijní pojištění pro cesty autem do zahraničí (75 %). Jsou ale i druhy pojištění, která sice bývají obecně často využívaná, avšak lidé cestující na dovolenou autem je sjednávají v menší míře nežli ostatní. Jde například o úrazové pojištění (53 %) nebo pojištění odpovědnosti za škodu (44 %).

„Klasická pojistná událost v případě cestování má jednu z následujících podob: poruchu auta a následný odtah do servisu, šlápnutí na mořského ježka a s tím spojené lékařské ošetření, nebo onemocní dítě a kvůli horečce je rovněž nutné vyhledat lékaře. Výjimečné nejsou rovněž škody způsobené na zařízení apartmánu,“ vyjmenovává Pavel Jechort, ředitel Suri.

Obecně zajišťují pojištění stejně často muži i ženy, nicméně v zajištění pojištění, které se týká cest autem do zahraničí, jsou aktivnější ženy. Rovněž platí, že se více pojišťují starší lidé. A opět to pak zvláště platí, pokud cestují autem. Ochota pojistit se také výrazně roste s dosaženým vzděláním.

Když se Češi připravují na dovolenou autem a přemýšlí o pojištění, první volbou je zřízení pojištění online, kdy více než dvakrát tolik lidí dnes preferuje online pojištění před návštěvou kamenné pobočky. Konkrétně to znamená, že 17 % lidí zamíří na internet, zatímco do kamenné pobočky pojišťovny zajde 7 % lidí. Vedle toho ale lidé také spoléhají na pojištění od cestovní kanceláře (3 %), blízké osoby (5 %) nebo kontaktují finančního poradce (2 %).

„Zhruba 90 % smluv cestovního pojištění se sjednává jeden dva dny předem a někteří smlouvu uzavírají až v okamžiku, kdy vyrazí na cestu, což je opět důsledek nárůstu významu mobilních telefonů, které k řešení na posledních chvíli přímo vybízejí,“ dodává Pavel Jechort.

Výzkum provedla agentura Perfect Crowd na vzorku 510 respondentů 18 až 60 let, reprezentativní podle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikostí místa bydliště. Dotazováni byli lidé, kteří během posledních dvou let jeli alespoň jednou autem na dovolenou.

Tisková zpráva: Suri