Pondělí 14. června. Svátek má Roland.

Český akciový trh dnes zaostává za zbytkem Evropy

Investice 09.08.2016 | 22:17 0 Komentářů

Západoevropské akciové indexy dnes rostou o 0,5–1 %. Největší zájem je dnes o německé tituly, když se daří automobilkám (např. BMW a Volkswagen přidávají přes 2 %) a dokonce o 5 % rostou akcie zajišťovny Munich Re, která ráno oznámila nečekaně silný kvartální zisk. V západní Evropě ale dnes posilují i prakticky všechny ostatní odvětví.

Americké indexy zatím stagnují na úrovni svých historických maxim, když dnes nebyla zveřejněna žádná klíčová makroekonomická čísla (nečekaný pokles pracovní produktivity neměl na akciové trhy velký vliv) a výsledková sezóna je již téměř u konce. O 13 % vyskočily akcie farmaceutické firmy Valeant poté, co management potvrdil ambiciózní cíle hospodaření pro celý letošní rok.

Pražská burza na rozdíl od většiny evropských trhů oslabila. Za poklesem indexu PX o 0,7 % stál zejména 2% propad akcií energetické společnosti ČEZ, která ráno oznámila kvartální výsledky hospodaření pod očekáváním trhu a navíc zhoršila celoroční výhled provozního zisku EBITDA. V červených číslech ale dnes byla i většina ostatních emisí, nejvíce Unipetrol (-2,2 %). Bezmála procento si naopak připsaly akcie sázkové společnosti Fortuna, které tak zůstávají letos nejúspěšnějším titulem na domácím akciovém trhu (+13,5 % od začátku roku).

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik