Sobota 25. ledna. Svátek má Miloš.

České společnosti zařazeny do báze prestižního indexu STOXX Euro 600

Emise akcií společností ČEZ a Komerční banky budou zařazeny od 23. září 2013 do báze indexu STOXX Euro 600.

Stane se tak díky tomu, že Česká republika byla v rámci klasifikace trhů prestižní společnosti STOXX Limited přeřazena z kategorie “Emerging Markets” – tedy rozvíjejících se trhů, do kategorie “Developed Markets” – rozvinutých trhů. Burza cenných papírů Praha je tak prvním trhem ze zemí bývalého východního bloku, jejíž emise byly do tohoto prestižního indexu zařazeny.

“Vnímám to jako výrazné ocenění nejen pro pražskou burzu, ale vlastně pro celý tuzemský kapitálový trh, který za dvacet let svého vývoje urazil dlouhou cestu. Věřím, že podobný krok bude v dohledné době následovat i od ostatních významných tvůrců indexů a české společnosti se tak dostanou snáze do portfolií fondů, které tyto prestižní indexy používají jako benchmark“, říká Petr Koblic, generální ředitel skupiny CEE Stock Exchange Group a ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Společnost STOXX Limited patří spolu s Dow Jones a MSCI mezi nejvýznamnější světové tvůrce indexů. Do portfolia této společnosti patří, mimo jiné, také známý index EURO STOXX 50®, který reprezentuje 50 nejvýznamnějších společností eurozóny.