CZK/€ 25.265 +0,26%

17. 01. 2019

Subjekty:

Česká spořitelna zpřístupní firmám 100 milionů eur

Sto milionů eur budou moci čerpat české firmy díky nejnovější smlouvě mezi Evropskou investiční bankou (EIB) a Českou spořitelnou. Investiční úvěry by měly být určeny zejména malým a středně velkým firmám na jejich rozvojové investiční projekty.

Globální úvěry EIB, které Česká spořitelna spolu se zárukami Evropského investičního fondu (EIF) opakovaně českým firmám zprostředkovává, umožňují domácím firmám čerpat financování ve větším objemu, anebo za výhodnějších podmínek. To potvrzuje i Ladislav Dvořák, manažer kompetenčního centra znalosti trendů a trhů České spořitelny.

„Financování EIB nám umožňuje snižovat úrokovou sazbu úvěru až o 0,3 %,“ uvedl Dvořák.

Investiční aktivita malých a středních podniků v posledních letech narůstá. Vyplývá to i z analýzy Ministerstva průmyslu a obchodu uveřejněné na podzim 2018. Investice malých a středních podniků v roce 2017 dosáhly 421 560 mil. Kč, což je o 13 624 mil. Kč více než v roce 2016, tj. o 3,3 %. Roční objem investice malých a středních firem vzrostl od roku 2012 o 68,4 mld. Kč, tj. o 19,4 %.

Podíl malých a středních podniků na investicích podnikatelské sféry v roce 2017 dosáhl 58,4 %, což představuje oproti roku 2016 snížení podílu o 0,5 procentního bodu. V roce 2012 byl podíl malých a středních podniků na investicích podnikatelské sféry 56,5 %.

Podle loňského investičního průzkumu EIB plánovalo 91 % českých firem zachovat objem investic z roku 2017 i v roce 2018. Hlavním motivem pro investice má být modernizace výrobních nástrojů, resp. rozšiřování výrobních kapacit. Do klíčové oblasti vědy a výzkumu bylo odhodláno investovat pouze 6 % firem.

EIB poskytuje financování České republice již od roku 1993. Za tu dobu půjčila českým firmám 24 miliard eur. EIF pak podpořilo projekty v hodnotě 1 miliardy eur.

Česká spořitelna patří k nejvýznamnějším partnerům skupiny EIB ve střední Evropě. Za dobu spolupráce se skupinou EIB podpořila více než 1200 českých firem, kterým poskytla úvěry v celkovém objemu 1,5 miliardy eur. Klientům ze segmentu malých a středních firem také poskytla více než 200 úvěrů se zárukou EIF. Smyslem záručních programů je posouvat hranici financovatelnosti i k firmám, které by na úvěr dosáhly jen obtížně, avšak mají kvalitní projekty a růstový potenciál.

Velmi úspěšné jsou i programy zaměřené na rozjezd podnikání. Program Firemní úvěr Start up Nová krev se zárukou EIF umožňuje financovat rozjezd podnikatelům a firmám ze segmentu malých a středních podniků. Českým start-upům poskytuje Česká spořitelna ročně stovky těchto úvěrů.