CZK/€ 24.650 -0,04%

CZK/CHF 24.004 +0,57%

21. 02. 2022

Česká spořitelna: Rostoucí inflace naučila Čechy investovat

Rychlý růst inflace naučil Čechy brát do vlastních rukou starost o to, aby nedocházelo ke znehodnocování jejich úspor. Ani v době rostoucích výdajů domácnosti neváhají odkládat část svých příjmů do investic.

Česká spořitelna, která patří k největším poskytovatelům investičních služeb v Česku a je i největším distributorem podílových fondů, zaznamenala během loňského roku příliv více než 50 tisíc nových investorů. Příliv investic zesiloval i ze strany těch, kteří již v minulosti část svých úspor do investičních produktů vkládali.

Objem investic ve správě České spořitelny v loňském roce vzrostl o 23 % a dosáhl 261 miliard korun.

Oblibu si nadále zachovávají podílové fondy, které umožňují diversifikovat riziko klienta tak, aby jeho investice byly méně náchylné vůči krátkodobým tržním výkyvům. Celkový objem investic spravovaný podílovými fondy České spořitelny v loňském roce narostl o 13,5 % na 185 miliard Kč. Z pohledu obezřetného investování, ke kterému spořitelna dlouhodobě klienty vybízí, je zásadní zejména neustále rostoucí objem pravidelných investic. Ten v loňském roce vzrostl o více než 15 %. Klienti podílových fondů České spořitelny takto loni proinvestovali 8,5 miliardy Kč.

„Je potěšující, že i v situaci, kdy rostly ceny zejména energií, klienti pokračovali v pravidelném investování. Pochopili totiž, že s inflací se dá dobře bojovat pomocí investičních produktů,“ zdůrazňuje Roman Choc, šéf úsek Wealth Management České spořitelny.

3 rady pro investory – nepanikařte, diversifikujte portfolio, hleďte do budoucnosti

Inflace sice přiměla Čechy hlouběji sahat do peněženky, z investičního pohledu ale přinesla zajímavé příležitosti. Vedla totiž k rychlému růstu úrokových sazeb, které zvýšily výnos některých investičních produktů.

„Znovu jsme například představili měnové prémiové vklady, což je zajištěný produkt s velmi zajímavým potenciálem výnosu,“ popisuje Roman Choc.

Investice do měnových prémiových vkladů České spořitelny nabraly v loňském roce na síle. Lidé jejich prostřednictvím loni investovali 9,46 miliard Kč, což je 3,5krát více než v roce předchozím.

Podobným tempem narostly i investice do strukturovaných prémiových cenných papírů a do prémiových dluhopisů. Zatímco inflace částečně znehodnotila dříve vydané dluhopisy, ty nově vydávané mají výnosový potenciál.

Podle Martina Řezáče, ředitele české pobočky Erste Asset Management, se v letošním roce budou muset investoři vyrovnávat s přetrvávající inflací, a také s volatilitou na trzích. Roli sehraje i očekávaný růst úrokových sazeb u amerického dolaru.

„Je důležité, aby investoři i nadále nepanikařili a dodržovali investiční horizonty,“ říká Martin Řezáč.

Podle Romana Choce by optimální délka investičního horizontu měla být alespoň 3 až 5 let. Investoři by také měli dbát na diversifikaci svých portfolií.