Neděle 05. prosince. Svátek má Jitka.

Česká spořitelna nabízí klientům v exekuci odpuštění části dluhu. Banka se tak připojuje ke kampani Milostivé léto

Banky 16.11.2021 | 12:51 0 Komentářů

Klienti s nesplaceným dluhem vůči České spořitelně, který je již vymáhán v rámci exekuce, mají nyní možnost splatit pouze původní dlužnou částku – tzv. jistinu a banka jim následně odpustí zbývající část dluhu. Ta je obvykle tvořena úroky za pozdní splacení a náklady na soudní řízení a exekuci. Spořitelna nyní oslovuje více než 12 tisíc klientů v exekuci pomocí SMS zpráv. Spustila také speciální linku 956 777 385, kde se klienti dozví výši jistiny ke splacení a účet, na nějž mají dlužnou jistinu zaplatit. Po zaplacení jistiny se pak již Spořitelna postará o veškerou komunikaci s exekutory a zajistí vymazání zbývajícího dluhu a ukončení exekuce klienta.

Ačkoli nejsou dluhy vůči bankám dominantním důvodem, proč lidé končí v exekuci, je v zájmu banky a celé společnosti, aby se vysoký počet exekucí v Česku významně snížil. Žádná společnost nemůže prosperovat, pokud je její významná část chycena v dluhové pasti,“ říká Tomáš Salomon, předseda představenstva a ředitel České spořitelny.

Naším cílem v rámci Milostivého léta je klientům v exekuci maximálně usnadnit splacení jistiny, proto na sebe přebíráme veškerou komunikaci s exekutory a klient pouze zaplatí dlužnou částku na náš účet. Věříme, že tak celý proces maximálně urychlíme a motivujeme co nejvíce klientů, aby této nabídky využili a zbavili se exekuce,“ říká Marek Ambrož, který je ve Spořitelně odpovědný za proces restrukturalizací.

Jaké jsou podmínky pro využití nabídky v rámci kampaně Milostivé léto?

• klient je fyzickou osobou (nevztahuje se na podnikatele) s nesplaceným dluhem vůči Českéspořitelně, a.s. nebo Stavební spořitelně České spořitelny, a.s.
  • klientův dluh je vymáhán exekučně – soudním exekutorem

Jak mají klienti postupovat?

• klient zavolá na speciální bezplatnou linku České spořitelny  956 777 385, kde mu bude poradcem sdělena výše dlužné jistiny a číslo účtu, na který ji má zaslat
  • následně zaplatí dlužnou částku – jistinu (nebo její zbývající část) a část nákladů exekuce ve výši 907,50 Kč (750 Kč + DPH a to nejpozději do 28. 2. 2022
  • Spořitelna následně vyřídí zastavení. Usnesení, že byla zastavena, pošle klientovi přímo soudní exekutor do několika pracovních dnů po uhrazení dlužné jistiny.

Více informací na www.csas.cz/cs/page/milostive-leto